Која су најуспешнија ИТ решења у пословном окружењу

Друштво за информатику Србије доделило је плакете најуспешнијим компанијама и институцијама за примену хардверских и софтверских решења у пословном окружењу. Домаћи програмери су омогућили да сви грађани електронски могу видети податке о контроли трошења државног новца и како да преко рачунара проверите квалитет ваздуха и стање усева.

Портал отворених података Повереника за информације од јавног значаја добио је награду за иновативну примену ИТ решења. Повереник је отворио податке о свом раду тако да их могу преузети програмери који ће их користити за нова истраживања.

"Они су наравно лишени тих тзв. идентификатора који би указивали на идентитет лица на које се ти подаци односе, али савршено приказују све трендове у раду повереника, проценат пораста жалби у одређеним сегментима његовог рада", наводи Радоје Гвозденовић из ИТ сектора Повереника за информације од јавног значаја.

Као најбољи хардверски и софтверски производ награђен је уређај за контролу квалитета ваздуха, који можемо поставити на аутомобил или дрон.

"Једна од примена би могла бити да одемо до фабричког димњака и да видимо какав је квалитет ваздуха код фабричког димњака. Што се тиче њива, ту смо ставили камере, јер на пољима која су хектарима велика, постоје глодари који уништавају жито и зато је јако битно то детектовати на време", истиче Дејан Драјић из фирме "Дунав нет доо".

За најбоље ИТ решење у области интернет ствари награђен је пројекат паметне расвете "Екс зон смарт сити" постављен у Сремској Митровици.

"Помоћу апликације на мобилним телефонима може да мења боју и интензитет расвете у делу парка који смо назвали 'романтикон'", указује Амит Вујић из компаније "Екскјуб интернешнал".

Додељене су и похвале за интернет комуникацију и концепт софтверски производ, а већ четврт века Друштво за информатику додељује плакете најистакнутијим појединцима и институцијама у области Информационо-комуникационих технологија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару