"Супер бака" продужила живот свом унуку

У данима за нама добре вести: трансплантациони тимови Клиничког центра Србије урадили су четири трансплантације - пресађени су срце, јетра, бубрези. Екипа РТС-а била је и у Дечјој клиници у Тиршовој, где се опоравља десетогодишњи Алекса коме је бака донирала орган.

Само седам дана после трансплантације срца, Слободан Лазаревић, стар 62 године, каже да се осећа фантастично, иако се још креће уз помоћ доктора.

Двадесетшестогодишњи Стеван Гајић добио је нову јетру.

"Одлично, баш се лепо опорављам, и осећам се супер, никад боље заправо... Мало сам чекао, ставили су ме пре седам месеци на листу, два пута су ме позвали, и стигао сам на ред", каже Гајић.

Када медицина више није могла да помогне једној 50-годишњој жени, захваљујући томе што је имала донорску картицу, и сагласности њене породице, продужена су четири живота.

"Листа чекања је динамична, болесници стално пристижу, неки са ње бивају и скинути, али сада приближно 50 особа чека трансплантацију", каже Светозар Путник, директор Клинике за кардиохирургију КЦС.

Начелница Одељења за анестезију Наташа Петровић каже да је ово први пут да је донор имао потписану донорску картицу.

"То охрабрује и говори да ова наша порука која иде право из срца, ипак проналази пут до срца наших грађана", рекла је Наташа Петровић.

Екипа РТС-а била је и у Дечјој клиници у Тиршовој и, само три дана после трансплантације, разговарала са десетогодишњим Алексом, коме је бубрег даровала бака.

"Све је боље, нема дијализе, лакше јесте, јесте да се носе ови катетери али то је у почетку, нема ништа после. Можемо све да радимо", каже Алекса Батачанин који очекује да за три-четири недеље иде кући.

Бескрајно је захвалан својој "супер баки", која се опоравља на Одељењу Урологије.

"У свему томе било је добро што је он оптимиста и шалио се, чак је рекао да му ја дам оба бубрега, а он мени његов - да се трампимо. Ми смо наше одрадили, договорили смо се да можемо само да одмарамо. Рекао је: 'Има да нас гледају као цареве'", говори кроз смех Снежана Виријевић из Лепосавића.

Алекса је рођен са поремећајем мокраћних канала, као беба је имао и уринарну инфекцију. Донедавно, дијализа није била неопходна. Зато су лекари одлучили да је време за трансплантацију.

Маријана Батачанин, Алексина мајка, признаје да су пре интервенције њен син и бака били мање уплашени од ње.

"Он и бака су били храбрији од мене. Све за сада пролази добро, да, али морају још да се прате резултати. Бићемо овде још, али надам се да ће све бити добро", каже Маријана.

Директор Дечје клинике у Тиршовој Зоран Радојчић истиче да се трансплантације на Дечјој клиници раде већ 30 година.

"Наш је циљ да одржимо тај континуитет. Последње две су рађене са живих донора, али нама је главни циљ да повећамо број кадаверичних трансплантација", каже Радојичић.

У Дечјој клиници у Тиршовој на дијализу, а у ишчекивању новог бубрега, иде осамнаесторо малишана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару