Фукс о Јасеновцу: Морамо направити консензус о истини

Савез јеврејских општина ће присуствовати оном скупу о Јасеновцу који ће Координација жидовских општина Хрватске организовати 15. априла, рекао је за РТС председник Савеза јеврејских општина Рубен Фукс. Mорамо се договорити око тога чега се у ствари сећамо, морамо направити консензус о истини о ономе што се догодило, истакао је Фукс.

Гостујући у Дневнику РТС-а, председник Савеза јеврејских општина др Рубен Фукс рекао је да се 75. годишњица злочина у НДХ-а током Другог светског рата догађа у време када се поново појаљују разни инциденти.

Фукс је подсетио да су то били инциденти на стадиону у Осијеку, затим приликом једног протестног марша, као и филм о Јасеновцу који је у последње време уз подршку власти изашао, а кајање је, како истиче, неповољно и говори о самом Јасеновцу веома благо - износећи одређене неистине. Реч је о филму који је имао недавно промоцију у Загребу. 

Говорећи о томе да ли је то тренд који траје дуже, Рубен Фукс каже да је поновна појава оваквих догађаја очекивана из разлога што се меморијализација ради формално и декларативно, а никад суштински.

"Да бисмо се нечега квалитетно сећали, морамо се договорити око тога чега се уствари сећамо - морамо направити консензус о истини о ономе што се догодило", каже Фукс. 

Како каже председник Савеза јеврејских општина, тај консензус није ништа ближе и даље у овом моменту.

"Одређене промене околности доводе до тога да то буде мање или више изражено. То тиња непрекидно и тињаће све док се то не уради", рекао је Фукс.

Координација јеврејских заједница Србије најавила је бојкот комеморације жртвама Јасеновца планиране за 22. април.

"Са потпуним разумевањем подржавамо професора Крауса, односно Координацију жидовских општина Хрватске у том акту. Он никако не може бити оно што му је пребачено од стране Карамарка - политиканство, јер ту нема никаквог политиканства", истакао је Фукс.  

"Не може се благо и тек изнуђено реаговати на све ово о чему смо говорили и очекивати да све то остане без икакве реакције и да се учествује у нечему формалном и декларативном - једном се мора рећи да то не одговара, да је неадекватно и из тог разлога је Коориднација жидовских општина Хрватске, а затим и Српско народно веће одлучило да не дође на тако организован скуп", каже Фукс.

Савез јеврејских општина ће присуствовати оном скупу који ће Координација жидовских општина Хрватске организовати 15. априла, рекао је Фукс.

Говорећи о томе да ли има времена да се нешто исправи, Фукс каже да је то опет изнуђено и накнадно и да то тако не иде.

"Требало би смоћи снаге да се напише једна историја коју ће потписати сви, док год буде политизације историје и стављање историје у функцију нечега, дотле среће нема", закључио је Рубен Фукс.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару