Вољно за касарне

Србија данас има три пута мање војника него пре 15 година. Укинута је и обавеза служења војног рока, тако да су многи војни објекти постали сувишни. Мастер планом из 2006. неколико стотина објеката које Војска не користи предвиђено је за продају. Крајем марта Дирекција за имовину Србије расписала је још један јавни оглас за продају 26 војних непокретности.

Напуштене касарне, зграде, земљиште, војне економије продају се у Београду, Новом Саду, Панчеву, Зрењанину, Краљеву, Чачку, Ужицу и другим местима. Ту има и објеката који су бомбардовани 1999. и нису потпуно очишћени од експлозивних средстава. За 10 година продато је свега 90 војних комплекса.

"До сада је мастер план приходовао 122 милиона евра, од тога 15 милиона у новцу, а остало је све кроз некретнине, односно пре свега прибављањем станова на тржишту за потребе стамбеног збрињавања припадника Министарства и Војске", рекао је пуковник Милорад Ђокић, начелник Управе за инфраструктуру Министарства одбране.

Велики део објеката продаје се и по пети или шести пут.

"То само по себи говори да један део те војне имовине не налази свог купца, вероватно и због тога што је почетна цена далеко од тржишне. Из тог мастер плана треба да се продају неки кључни комплекси по градовима у Србији који и даље траже свога купца. То би требало, по неком мом гледишту, урадити што пре. Уколико су потребне нове процене, треба урадити процене и са тиме коначно завршити", каже Јован Воркапић, директор Дирекције за имовину Србије.

После вождовачког насеља "Степа Степановић", где је изграђено четири и по хиљаде станова на месту некадашње касарне, Грађевинска дирекција Србије градиће станове и на месту касарне "Алекса Дундић" у Земуну.

"Оно што ми планирамо да урадимо јесте да се фокусирамо и направимо што више мањих станова, дакле једнособних и двособних станова. Наша је намера да на овој локацији свакако повећамо количину зелених површина. Поред тога ћемо планирати геотермални начин грејања и хлађења", објашњава Небојша Шурлан, директор Грађевинске дирекције Србије.

На шест и по хектара биће изграђено више од 1.000 станова.

Касарна у Земуну процењена је на 12,5 милиона евра. Непотребна војна имовина која се продаје мастер планом већ 10 година, према неким проценама, вреди и више милијарди евра. Међутим, још увек је више десетина касарни у Србији празно, док истовремено 10.000 запослених у Војсци нема стан.

Продаје се још 350 војних комплекса.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару