Нестанак особе довoљан аларм за хитну потрагу

У протеклој недељи полиција је пронашла тела још две особе чији је нестанак пријављен. Стручњаци кажу да од тога ко је и где нестао зависи начин потраге. Брзина реаговања је најбитнија посебно ако је реч о деци. Организацији АСТРА, која се бави борбом против трговине људима, годишње се пријави више од 500 нестанака деце.

Млађа деца залутају, а старија одлазе углавном због свађе са родитељима, подаци су Астре. Кажу да се то често дешава пред крај полугодишта или школске године.

Катарина Ивановић из организације АСТРА кеже де је небитно да ли је у питању повратник, односно дете које неколико пута бежи од куће и ако се зна да су претходни пут биле неке мале несугласице и ако се зна да ће се дете вратити, то не значи да за дететом не треба да се крене у потрагу.

Према њеним речима, деца су најосетљивија категорија друштва.

Соба, стан или кућа важни су извори информација о намерама неке особе. Инспектори пописују сва места која је та особа посетила и људе с којима се видела.

Зоран Ђурђевић из Криминалистичко полицијске академије рекао је да је брзина реакције најбитнија свакако нарочито ако је у питању дете које има до 10 односно до 14 година с обзиром на то да је њигова могућност за сналажење у датим ситуацијама доста мања.

Пракса је показала да породица и пријатељи некада прећуте поједине податке желећи да сачувају најбољу слику о свом детету. То може да успори потрагу.

"Родитељи често не препознају најаву за самоубиство која може бити честа прича о смрти, они то могу да схвате, прокоментаришу на начин да дете жели да постигне неки циљ да скрене пажњу, међутим, за то дете је то последњи аларм", каже Ђурђевић.

Игор Јурић, председник фондације "Тијана Јурић" каже да без обзира што је можда постојало неких проблема унутар саме породице, што је било можда неких нерасчишћених рачуна или свега осталог, ми не смемо да занемаримо чињеницу да је дете нестало.

Отац Тијане Јурић, девојчице која је пре две године пронађена мртва после вишедневне потраге, каже да се ангажовање полиције у случајевима нестанка, после тог догађаја променило и убрзало.

"Ми као фондација ћемо се залагалти за један систем обавештавања амбер-алерт који у случају нестанка маклолетних лица реагује заиста фантастично и у 90 посто случајева када се тај аларм упали дете је спасено", каже Јурић.

Реч је о посебном систему узбуњивања који подразумева прекидање телевизијских и радио програма са информацијом о нестанку детета.

Фотографија детета и детаљи где је последњи пут виђено објављивали би се и на билбордима, банкоматима, видео-бимовима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару