ЕУ, УН, ОЕБС: Роми и даље једна од најугроженијих група

Представници међународних институција у Србији су поводом Дана Рома саопштили да се ромска заједница, иначе највећа етничка мањина у Европи и даље суочава са вишеструком дискриминацијом и маргинализацијом у земљама широм Европе, па и у Србији и позивају на њихову већу укљученост у друштво.

У заједничком саопштењу Делегације ЕУ, Тима УН и Мисије ОЕБС у Србији, као и Канцеларије Савета Европе у Београду, стоји да су "Роми и даље најугроженија група".

"Они се и даље суочавају са тешким условима за живот и дискриминацијом у приступу социјалној помоћи, здравственој заштити, запошљавању и адекватном становању, наводи се у извештајима релевантних међународних организација, као и у извештајима независних тела Републике Србије. На хиљаде Рома представљају најрањивију и најмаргинализованију групу међу интерно расељеним лицима, и они се и даље суочавају са препрекама у приступу својим правима и трајним решењима", пише у саопштењу.

Оцењено је да "међународни и европски стандарди људских права јасно дефинишу једнакост пред законом и забрањују дискриминацију по свим основима, укључујући и дискриминацију на основу етничке припадности".

У саопштењу се наводи да ће боља инклузија Рома учврстити свакодневну демократију и владавину права. Како пише, то је једини начин да се достигне друштво које је засновано на принципу једнаких могућности где свако има право да буде укључен и да се свачије мишљење чује.

"На данашњи дан, позивамо све заинтересоване да наставе одлучно да раде на политикама за инклузију Рома у Србији, у складу са Стратегијом за инклузију Рома за период од 2016. до 2025. године и Акционим планом за остваривање права националних мањина које је Влада Републике Србије недавно усвојила", стоји у саопштењу.

Потписници наводе да и даље настоје да унапреде живот Рома у Србији и осигурају поштовање њихових основних права, као и да у тим настојањима пруже подршку партнерима у Србији.

Подсећа се да се међународни дан Рома сваке године слави 8. априла, у знак сећања на оснивање прве велике међународне ромске цивилне иницијативе, Међународне ромске уније, 1971. године.

Према статистичким подацима о Ромима у Србији, 90 одсто деце у ромским насељима расте у сиромаштву, а стопа смртности беба и деце млађе од пет година је два пута виша од те стопе међу општом популацијом.

Само шест одсто деце из ромских насеља похађа предшколски програм, 64 одсто заврши основну школу, а само 22 одсто упише средњу школу, од чега је 15 одсто девојчица, наводи се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару