Годишњица убиства Даде Вујасиновић

Прошле су 22 године од смрти новинарке и уреднице магазина "Дуга" Даде Вујасиновић.

Радислава Дада Вујасиновић је 8. априла 1994. пронађена мртва у породичном стану у Београду. Поновљеним вештачењима, почетком 2008. године, одбачена је верзија о самоубиству, а Окружно тужилаштво јануара 2009. покренуло је преткривични поступак за убиство, преноси Танјуг.

Пре три године Комисија за истраживање убиства новинара је саопштила да ће у процесу расветљавања убиства Даде Вујасиновић бити ангажовани страни експерти за балистику и судску медицину и да се успоставља комуникација са Институтом за безбедност у Висбадену.

Та комисија, како су јавили медији, пронашла је доказе у случају убиства Даде Вујасиновић, који су се водили као изгубљени од 1999. године.

Комисија за истраживање убистава новинара обновила је истрагу убистава новинара Даде Вујасиновић, Славка Ћурувије и Милана Пантића ради налажења починилаца, а та комисија припрема и материјал за нове сведоке у случају погибије 16 радника РТС-а у НАТО бомбардовању 1999. године.

Председник Комисије за истрагу убистава новинара Веран Матић рекао је да је Национални форензички институт у Хагу потврдио да може да уради супервештачење убиства Вујасиновићеве.

"То наслеђено стање је било толико конфузно и толико је било противречности у њему, да смо одлучили да се ипак вратимо на лице места", каже Матић.

Матић је истакао да је Институт потврдио да може да уради супервештачење и када је реч о балистичком и судскомедицинском делу.

"Неколико дана је трајала анализа тога на који је начин нестао пакет, али је у исто време рађена и потрага, још једном су све просторије прочешљане, после неколико дана пронађена је кеса у орману инспектора који се бавио овим случајем, али је у међувремену преминуо", каже Матић.

Дада Вујасиновић рођена је 10. фебруара 1964. у Чапљини. Дипломирала је на Филолошком факултету у Београду 1987. године. После завршеног факултета радила је као новинар Привредног прегледа, а потом у магазину Дуга.

Године 1993. постала је чланица уређивачког колегијума Дуге. За репортаже са славонског ратишта те године је добила награду "Светозар Марковић" Удружења новинара Србије.

Због својих истраживачких текстова о спрези криминала и политике, добијала је претње, уцене и судске тужбе.

Књига "Сведочења из обешчашћене земље", компилација њених текстова, интервјуа и приватних писама објављена је 1995. у Торонту.

Пре шест година Удружење новинара Војводине и друга новинарска удружења подржала су иницијативу да једна улица у Зрењанину добије њено име.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару