Математичари – научни бренд Србије

На предстојећој Балканијади у Албанији и Математичкој олимпијади у Хонг Конгу Србију ће представљати петоро ученика Математичке гимназије из Београда и један ученик новосадске гимазије "Јован Јовановић Змај". Они су постигли најбоље резултате на управо завршеној Српској математичкој олимпијади и тако постали чланови нашег националног тима.

Такмичило се тридесет и троје средњошколаца. Тројица најбољих се одмах издвојило, док се за преостала три места у репрезентацији водила жестока борба.

"Нас петорица смо отишли на додатно, изборно - тамо се такмичили и тек ту се направила разлика", каже Огњен Тошић, ученик Математичке гимназије који је освојио другу награду.

Првонаграђени Игор Медведев, такође из Математичке гимназије, каже да није било лако.

"Успео сам да се изборим до првог места и задовољан сам. Тајна успеха је рад без престанка и да дате све од себе, и да верујете у то што радите", каже Игор Медведев.

"Доста сам радио пред српску олимпијаду, и драго ми је што се тај рад исплатио тако што сам на крају ушао у тим. Потрудићу се да се најбоље спремим за Хонг Конг. Стратегија је само радно до јула, па ћемо видети како ћемо проћи", рекао је Алекса Милојевић.

Новосађанин Никола Павловић је први пут у националном тиму.

"Првог дана сам радио доста солидно, и други дан сам урадио добро један задатак и мислим да је то било довољно", каже Никола Павловић из гиманзије "Јован Јовановић Змај".

Никола Раичевић, родом Црногорац, ученик Математичке гимназије, такође је опробао своје знање на овом такмичењу и бориће се за тим Црне Горе, којем је прошле године донео и прву медаљу.

"Ја сам се пласирао кроз сва такмичења на Српску математичку олимпијаду, али касније сам се такмичио мање више у некој незваничној конкуренцији, због тога што бих свакако ишао за Црну Гору", каже Никола.

Награде је најбољима уручио председник САНУ Владимир Костић.

"Ваше присуство овде је за нас нада да постоји нека генерација која ће бити паметнија и мудрија од нас. Дозволићете да вас ми који полако одлазимо у последње кругове наших трка у Монци, будемо неко ко ће вас у тој трци посматрати и навијати за вас", истакао је академик Владимир Костић.

Атмосфера ће у тиму бити добра, кажу такмичари, јер се већ добро познају. А професори истичу да је за улазак у тим било потребно 14 бодова, колико је на међународним такмичењима довољно за треће место.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару