Светски дан Рома

Данас се обележава Светски дан Рома који је установљен са циљем да се укаже на њихов тежак положај. У Србији, према последњем попису, живи 147.000 припадника те националне мањине и најугроженији су део популације.

Дан Рома обележава се у част првог Светског конгреса Рома, који је одржан 8. априла 1971. у Лондону. Тада је за ромску химну проглашена "Ђелем, ђелем", а установљена је и ромска застава са точком као централним симболом.

Сиромаштво, дискриминација, предрасуде и даље су свакодневница Рома, али то није случај само код нас.

Због лоших услова живота, само један од 100 Рома живи дуже од 60 година. Скоро 90 одсто њих је без посла, а четвртина Рома нема ни дана школе.

Ромкиње су у тежој позицији од осталих. Њихов просечан животни век је чак 25 година мањи од просека у Србији.

Готово свака друга притужба због дискриминације, која стиже до Бранкице Јанковић, поверенице за заштиту равноправности, је управо од припадника ромске полупације.

Уз афирмативне мере државе нове генерације Рома чешће се одлучују да наставе образовање.

Током прошле године, према речима Сузане Пауновић директорке Канцеларије за људска и мањинска права додељене су стипендије за 1.000 ученика а око 1.300 малишана уписано је у предшколске установе.

Недавно је усвојена нова Стратегија за социјално укључивање Рома и Ромкиња, до 2025. године, која би требало да допринесе даљем унапређењу стања и њиховог социјално економског положаја.

Заштитник грађана указује на обавезу надлежних државних органа да се што пре донесе Акциони план за спровођење те Стратегије.

Гојковић: Наставити са укључењем Рома у друштво

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић, поводом 8. априла Светског дана Рома, указала је да је и поред напретка у законској и институционалној заштити ромске популације, потребно наставити са унапређењем права Рома и потпуним укључењем у друштво.

Гојковић позива све институције и цивилно друштво да пажњу усмере на проблеме са којима се Роми суочавају током читаве године, као и да се посебна пажња посвети области образовања, здравља, запошљавања и економског оснаживања ромске популације како би се смањило сиромаштво и унапредио њихов положај, наводи се у саопштењу из парламента.

Генерални секретар Савета за регионалну сарадњу Горан Свилановић честитао је Међународни дан Рома наводећи да се Роми свакодневно сусрећу са многим проблемима, али и да је овај дан одлична прилика да се подсети на богато и велико наслеђе и разноликости те највеће етничке мањине у региону.

“Роми се свакодневно сусрећу са многим изазовима, као што су друштвена искљученост, сегрегација и маргинализација, које воде ка недостатку образовања, хроничној незапослености и ограниченом приступу здравственој нези, становању и основним услугама, као и веома распрострањеном сиромаштву", оценио је Свилановић, саопштио је Савет.

Мали: Системски радимо на решšавању проблема

Градоначелник Београда Синиша Мали обишао је, поводом Светског дана Рома, становнике Орловског насеља на Звездари и том приликом рекао да град већ две године уназад системски ради на решавању проблема Рома у граду и на њиховој инклузији у друштво.

Мали је посетио породицу Гаши која је пресељена у Орловско насеље у оквиру пројекта "Саградимо дом заједно" и на спортском терену играо кошарку са ромском децом, а новинарима је рекао да су у том насељу усељене 24 ромске породице које имају све услове за нормалан и добар живот.

Председник Скупштине града Београда Никола Никодијевић упутио је честитку припадницима ромске националности поводом 8. априла, Светског дана Рома, наводећи да Град већ годинама интензивно ради на побољшању њиховог положаја како би Роме учинио равноправним грађанима.

То се чини уз свесрдну помоћ Секретаријата за социјалну заштиту, као и многих других секретаријата и градских служби и установа, навео је Никодијевић, саопштено је из Управе града.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару