Михајловић: Проблеми Рома су незапосленост и интеграција

Србија је остварила помаке када је у питању положај припадника ромске националне заједнице, али највећи проблеми са којима се Роми и даље суочавају су висока незапосленост и спора интеграција, каже за РТС председник Националног савета Рома Витомир Михајловић.

"Ако говоримо о остваривању права Рома мислим да је Србија у многоме унапредила неке ствари, пре свега у области образовања, законској регулативи која обухвата права националних мањина", рекао је Михајловић гостујући у Јутарњем програму РТС-а.

Напретку у положају Рома допринеле су, према његовим речима, одређене мере Владе Србије, попут оне о упису студената и ученика, увођења педагошког асистента у основним школама, координатора у локалним самоуправама...

То, како је рекао, даје наду да ће ситуација бити још боља.

Михајловић као највеће проблеме Рома у Србији види високу стопу незапослености, будући да 95 одсто Рома није запослено и исто толико користи материјалну помоћ, али и спору интеграцију и то што их нема на кључним местима на којима се решавају њихови проблеми.

Када је у питању Стратегија за унапређење Рома у Србији, Михајловић каже да је то веома важан стратешки документ, који је саставни део Акционог плана за поглавље 23, а да је на њему радила експертска група у коју су по први пут били укључени представници Рома.

Стратегија је, како је објаснио, изграђена на основу претходне, која је донета 2009. и трајала до 2015. године, а циљ је да се новом исправе сви недостаци уочи у претходном документу.

Михајловић најављује да ће до 3. јуна бити израђен и Акциони план.

Низом акција у Србији ће данас бити обележен 8. април - Међународни дан Рома, а циљ је да се још једном упозори на изузетно тежак друштвени и економски положај те националне мањине.

Као светски Дан Рома одабран је 8. април, у спомен на датум одржавања првог светског конгреса Рома 1971. године у Лондону.

Датум је званично одабран 1990. године, а обележавање тог дана је установљено како би се указало на тежак положај Рома и како би се подстакле државе у којима живе да обрате посебну пажњу унапређивању њиховог положаја.

Тада је за ромску химну проглашена песма "Ђелем, делем", а установљена је и ромска застава са точком као централним симболом.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару