Шта јавност треба да зна, а шта јој се сервира о трагедијама

Медији о трагичним догађајима извештавају често против правила и закона, оправдавајући детаље који се износе без поштовања према најближима, знатижељом публике. Такав интерес јавности, опомињу стручњаци, не постоји. Извештавање о убиству и, како се сумња, самоубиству који су током претходне седмице потресли јавност, то потврђују.

Медији су дужни да детаљно информишу јавност о деци или људима који су нестали. Али у последњем случају, када је исход потраге откриће о смрти детета, чак, како се претпоставља, самоубиство, по мишљењу стручњака, у извештавању се прешла граница.

Професор Раде Вељановски са Факултета политичких наука каже да медији морају да раде свој посао и да они морају да објаве ту информацију.

"Али она је функционална и онда када нема превише детаља. Људи се често нађу у тешким ситуацијама и помисле на то. Дакле, треба имати у виду да то треба да одврати свакога ко помишља на такве ствари", каже Вељановсаки.

Тако стоји и у закону, упућују правници. Сазнања мимо основне информације не смеју се објављивати без пристанка родитеља или старатеља, када је реч о малолетнику.

"То што један медиј прекрши такву једну обавезу не аболира друге медије од држања правила која се тичу прибављања сагласности", каже Марија Петровић, адвокатица из Центра за права детета.

Чак и када сагласност постоји, одговност новинара је пре свега интерес јавности.

"У последњој недељи смо имали прилику да видимо да се није водило рачуна нити о пијетету нити о томе да информација о другом малолетнику, који је деживео несрећу, може врло негативно да утиче на вршњаке, и у том смислу постоји обавеза да се такви садржаји не приказују", каже Петровићева.

Ни сензациоалистичке побуде ни обимни тиражи нису оправдање да се мобилним телефоном сниме прве реакције породице на вест о смрти ћерке и снахе. Интерес јавности стручњаци не налазе ни у објављивању разговора са породицом која је обавештена да су камере упаљене.

"То треба радити на врло деликатан начин, тек када те особе дођу мало к себи, када се мало примире, а опет и тада их треба поштедети свега тога јер оно што може да каже таква особа, то је нешто што може свако да каже ако му се тако нешто догоди. То у информатовном смислу није превасходно важно", сматра Вељановски.

"Кога брига зашто се неко убио, какве су околности убиства и самоубиства. Када буду одговорили на та питања, онда ће новинари и уредници да се другачије понашају према информацијама које имају, јер заиста није у интересу јавности да зна све најгнусније могуће детаље", каже Тамара Скроза, новинарка недељника Време.

Иницијали жртве и узрок несреће потврђен од надлежних, највише је што би требало да сазнате из медија о трагичном догађају. Али изгелда да се под рубриком црна хроника дно непрестано измиче.

Чини се да је најдрастичнији случај, заборављен у низу наредних, убиство малолетне Тијане Јурић. Поједини медији границу достојанства у том случају гледали су са велике удаљености.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару