Јанковић о фотографисању нагог детета

Случај са фотографисањем нагог детета којим се баве домаћи медији треба препусти надлежним стручним институцијама, уз пажљиво, одмерено и одговорно обавештавање јавности, саопштио је заштитиник грађана Саша Јанковић.

Заштитник грађана је у саопштењу навео да је "свако, па и родитељи, дужни да увек поступају онако како је у најбољем интересу детета".

"Ако постоји сумња да је дете било изложено неадекватним поступцима, или су (са или без намере) повређени најбољи интереси детета...тада надлежни органи, служба социјалног старања, а ако треба и правосуђе, једини имају право да оцене да ли и на који начин треба институционално реаговати", каже Јанковић.

Јанковић је указао и да је некада родитељима потребна помоћ, односно савет у вршењу родитељских права и обавеза као и постоје случајеви када је потребно успоставити надзор над вршењем родитељског права или предузети још озбиљније мере.

"У сваком случају, све околности и најбољи правац акције када су деца у питању, се утврђују у посебно оспособљеним, надлежним и одговорним институцијама, уз пуну дискрецију која једина штити интересе детета, а не у медијима и на насловним странама", истакао је заштитник.

Јанковић је навео и да је "умесно да медији реагују једино ако институције закажу и штета од нечињења постане већа од штете коју детету може да нанесе излагање јавности".

Подсетио је на случај од пре неколико година, када је породици српског порекла у САД привремено одузето дете, док се случај не испита и нађе најбоље решење, а део јавности у Србији је то доживео, јер му је тако то медијски презентовано, као атак на родитељство и српски идентитет.

Заштитник грађана је навео да је и тада идентично реаговао - "родитељи су најбољи стараоци детета, али и они некада могу да погреше" док "стручне и одговорне институције, а не јавност, суде о постојању и природи те грешке и начину да се она исправи".

"Јавност треба будно да пази да сваки случај добије одговарајућу институционалну пажњу, а не да сама суди у најинтимнијим и најделикатнијим породичним питањима", указао је он, наводи се у саопштењу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару