Дан студената – захтеви за боље услове студирања

У знак сећања на Жарка Мариновића, студента права који је трагично изгубио живот у студентским демонстрацијама 1936. године, данас се обележава Дан студената београдског Универзитета. Бољи услови студирања, ниже школарине и закон о високом образовању приоритети су и за данашње студенте.

Дан студената је прилика да се слави, али и да се пре свега укаже на оне проблеме које је потребно решити.

"Главни проблем јесте лоша имплементација болоњског система. Студенти су и даље преоптерећени, не уче се да примене знање, ту је и недостатак праксе и застарелост методологије наставе", каже за РТС члан студентског Савета Универзитета у Београду Владислав Токовић.

Чланови студентских савета при сваком факултету покушавају да пронађу шта је то што може да се поправи. Анализирају се сродни факултети како би се и на српским факултетима унапредила и осавременила настава.

Студент Факултета организационих наука, чији студенти освајају међународна признања, Лазар Ђелић је гостујући у Дневнику РТС-а навео: "Кључна су три фактора: подршка Универзитета нашем факултету коју имамо, подршка Владе Србије и привредника".

Наредних дана се у Београду одржава Светско такмичење у решавању студије случаја.

"То ће бити сјајно искуство јер окупљамо 16 бизнис факултета са којима ћемо да разменимо искуства и знања а и покажемо оно што најбоље знамо", каже Ђелић.

Према његовим речима најбитније је упознати привреднике са оним шта раде јер компаније које дођу у контакт са њима знају шта је то шта могу да добију од студената као и студенти од привредника.

У организацији Студентске конференције академија струковних студија Србије биће одржана свечана седница Скупштине.

Седници која ће бити одржана у Клубу народних посланика присуствоваће министар просвете, науке и технолошког развоја Срђан Вербић.

Разговараће се о улози студената као партнера у унапређењу високог образовања, будућности високог образовања у Србији и унапређивању стручне праксе и сарадњи са привредом.

И Савез студената Београда организоваће прославу.

Обележавање Дана студената ће, како је најављено, најпре почети полагањем венаца на Новом гробљу у Београду, а након тога биће одржан ревијални меч између студената Технолошко-металуршког факултета и студената Факултета спорта и физичког васпитања.

У Ректорату је одржана и свечана академија посвећена прослави Дана студената.

Архитектонски факултет у Београду ће на Дан студената започети програм обележавања 170 година високошколског архитектонског образовања у Србији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару