Дан студената – подсећање на праве вредности

У сусрет Дану студената Студентска конференција универзитета Србије организовала је свечану академију под називом "Индекс правих вредности". Како кажу, треба подсетити на вредности које су некада биле саставни део студентског живота, а које данас, уместо правила, представљају изузетак. На првом месту то су знање и етика.

У Србији студира око 250.000 студената. У овом тренутку за њихов бољи статус најбитнија је израда новог Закона о високом образовању и новог Закона о студентском организовању.

"Положај студената је јако тежак. Највећи проблеми су свакако незапосленост, неизвесност, недовољна реформисаност високог образовања. Чекамо тај нови закон већ неколико година. Интереси су да се реформа спроведе до краја, да се направи сарадња са привредом како треба и да се пракса на факултетима најзад реализује на прави начин", каже председник Студентске конференције универзитета Србије Милан Петковић.

Да је положај студената тежак слаже се и Недељко Мишић из Студентског парламента Универзитета у Крагујевцу.

"Школарине су изузетно високе, као и трошкови који поред студирања постоје. И чини ми се да у студентима не постоји воља да довољно раде на себи него гледају како да на што лакши начин индекс замене пасошем, што није добро", каже Мишић.

Зато је овогодишња академија била посвећна подсећању и враћању "индексу правих вреднсти."

Студентима су празник честитале државна секретарка министарства просвете Вера Дондур и изасланица председника Србије Јасмина Митровић Марић.

Професорима са којима су у протеклих годину дана најбоље сарађивали уручене су захвалнице, док су од ове године покровитељи Сконуса и Српска академија наука и уметности и Матица Српска.

"Драги студенти, дубоко сам убеђена да ви умете да процените праве вредности. Самим постављањем овог питања ви показујете развијену самосвест, социјалну критичност и етичку одговорност. Из одговора на ово питање које су вам давали породица, школа, пријатељи, па и ви сами, проистекло је опредељење да постанете академски грађани", рекла је продекан Филолошког факултета Универзитета у Београду Љиљана Марковић.

Севез студената Београда организоваће низ манифестација и свечану академију у Ректорату Универзитета у Београду. Министар Вербић ће учествовати у раду Скупштине Студентске конференције академија струковних студија Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару