Како школе привлаче прваке

У току је упис првака, а највећа брига родитеља је како одабрати школу. Најближа – све чешће није први избор. Резултати ученика и ваннаставни програм пресудни су за већину родитеља. Школе због тога сваке године нуде нове садржаје којима привлаче будуће прваке.

У кампањи за упис – школе се представљају, родитељи бирају. Њихови критеријуми су, кажу, строги. На прво место стављају безбедност и успех ђака.

"Транспарентне и отворене школе су најбоље, то се показало у пракси а и родитељи такве школе највише воле. Дакле, које желе сарадњу са родитељима и које су отворене за родитеље. Те школе су и највише безбедне", каже Драгана Соћанин из Удружења "Родитељ".

Због квалитетне наставе, посвећености учитеља, страних језика, кухиње и боравка – "Дринка Павловић", према речимa директора, традиционално је најтраженија школа у престоници. За место у њој конкурише двоструко више ђака него што примају, а похађају је деца из свих делова града.

"На првом месту морамо испоштовати све који нам територијално припадају. После тога предност имају они који имају старијег брата или сестру у школи. И онда, наравно, идемо редом по листи чекања како се ко пријављивао хронолошки па докле има места", објашњава директор ОШ "Дринка Павловић" у Београду Урош Момчиловић.

За упис у школу која није у комшилуку чека се и у мањим местима.

"Територијална припадност је била доминантна док нисмо отворили продужени боравак. Сада то више није правило због продуженог боравка", истиче директорка ОШ "Милић Ракић Мирко" у Прокупљу Ивана Радоњић.

Све што их издваја од других, школе радо истичу. Међутим, минус на рачуну, проблеме у пословању или неизвесну будућност, школе не морају да поделе с родитељима.

"Школа је институција која има и неке пословне тајне. Као и свака фирма, тако и школа не мора све да износи родитељим... Директор не зна да ли ће његова школа бити угашена или не. Друго, када говоримо о блокади рачуна, тај рачун може да буде блокиран један месец, а следећи месец да буде одблокиран, то су ствари које се мењају", указује Славица Јашић из Министарства просвете.

Не мења се чињеница да ни најбоља школа не мора да буде добра за сваког ђака. Зато би родитељи, саветују стручњаци, школу требало да бирају по мери свог детета.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару