Ужички крај примамљив за туристе

Прошле године, са више десетина хиљада посета, музејско-туристичка пруга уског колосека "Шарганска осмица" и Потпећка пећина, биле су међу најпосећенијим дестинацијама у Ужичком крају. После зимског затишја, та два локалитета на 40-так, односно 10-так километара од Ужица, почела су летњу сезону.

На 15 и по километара дуго путовање на коме га свакодневно чека пет мостова, 22 тунела и чувена "осмица" којом је савладан успон између Мокре Горе и Шаргана, и ове сезоне, "Ћира" је кренуо пругом уског колосека, по устаљеном реду вожње, са путницима заљубљеницима у таква носталгична путовања.

"Уживала сам у путовању. Све станице, воз, атмосфера у возу и услуга су дивни", каже Хелга Мале из Аустрије.

Есма Беговић из Словеније каже да су утисци су лепи, а сама пруга повезује Сарајево, Београд, Дубровник. "анимљиво ми је кад су рекли да су се возили 24 сата", додаје туристкиња из Словеније.

"Чују људи да су јако пријатни овде, да је интересантна тура, поготово вожња возом и да је јако добра храна, тако да уживају и интерес је све већи и већи" Клаудија Јуришић Словенија

"Шарганска осмица" однедавно је и део балкансе туристичке туре, у оквиру које су за ову сезону најављене посете из Кине, Јапана и Кореје.

"Такође, из целе Европе нам долазе љубитељи железница. Од априла до октобра овде ће боравити више од 3.000 гостију из Пољске, а најављено је и више десетина група из Швајцарске, Немачке, Русије и других земаља", каже главни организатор за уговарање и промоцију Александра Милутиновић.

Туристичку понуду ужичког краја последњих година, употпунила је и Потпећка пећина, заштићено природно добро надомак града.

Између осталог туристе привлаче и више од 700 стрмих степеника и монументалан, највећи пећински отвор на Балкану, воде до 555 метара посетиоцима доступног и раскошним фигурама украшеног простора Потпећке пећине.

"Потпећка пећина је пре свега позната по Цвијицевој дворани, Дворани змајева у којој можемо наћи примере импозантног пећинског накита за чије формирање је било потребно и више милиона година", каже туристички водич Вељко Поповић.

Јединствена лепота, разноврсни садржаји и интересовање гостију за Потпећку пећину и "Шарганску осмицу", одреднице су, које већ сада наговештавају успешну сезону за туристичке посленике Ужица.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару