Јанковићева: Порасла свест о дискриминацији жена

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић за РТС каже да је потребна континуирана борба против дискриминације на свим нивоима. Највише притужби због дискриминације је на основу пола - сваку пету жалбу је поднела жена, 18 одсто жалби поднето је на основу националне припадности, 11 одсто због инвалидитета и девет одсто због старости.

Гостујући у Дневнику РТС-а Бранкица Јанковић је истакла да истраживања показују како су жене у горем положају, посебно приликом запошљавања. Додаје да је највише притужби стизало због полне дискриминације.

"Дискриминација је најчешће заступљена код породиља, жена са инвалидитетом и жена које су пред пензијом. Проблеми који се пријављују су везани за теже напредовање, пошто жене свакако теже напредују, а лакше остају без посла. Оно што је добро јесте да су се жене више охрабриле и одлучиле да пријаве овакве проблеме", каже Јанковићева.

Истиче да је порасла свест и да анализа показује да се дискириминација више препознаје и да су људи спремни да је пријаве. Додаје да резултати показују да механизам заштите функционише и да је дискриминације било и пре, али да је данас друга ситуација.

"Потребна је континуирана борба свих надлежних органа и да постоји свест да је дискриминација штетна за све и да сви губе и економија земље која не познаје потенцијал сваког поједница. Сви могу бити дискриминисани и број дискриминисаних је већи него што се то може замислити", каже Јанковићева.

Поред системских решења које је понудила ова институција потребна је и едукација запослених у државним органима који треба да одговоре на овај систем, и да се јаке институције ухвате у коштац са овим проблемима, закључује Јанковићева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару