Михајловић: Роми морају да буду равноправни грађани

Србија ће заједно са земљама у региону радити на интегрисању и побољшању положаја ромске заједнице, поручила је потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић.

Михајловићева је са генералним секретаром Савета за регионалну сарадњу Гораном Свилановићем потписала Меморандум о оснивању и раду Акционог тима за интеграцију Рома до 2020. године, који, поред осталог, предвиђа оснивање Регионалне канцеларије у Београду.

Михајловићева је на конференцији за новинаре рекла да дискриминација Рома у Србији постоји, да је видљива и да мора да се ради на смањивању дикриминације.

"Ми смо чврсто опредељени као Влада да не само да будемо седиште, већ да, као у свим областима регионалне сарадње, заједнички радимо на побољшању положаја ромске заједнице. У Србији много тога треба да се уради, а пре свега у области образовања и здравства за Роме", рекла је Михајловићева.

Навела је да је у Србији 2,1 одсто Рома и Ромкиња и да они не треба да живе другачије од свих осталих чалнова у друштву.

Михајловићева је додала да са другим државама у региону може много тога да се уради на смањењу сиромаштва, смањењу тензија између ромских и неромских насеља, на здравству и образовању.

Према њеним речима, у наредном период биће урађено пуно тога на побољшању њиховог положаја, а да је и до сада урађено доста тога.

Михајловићева је навела да је успостављен географски информациони систем и детектовано 536 ромских насиља, усвојена Стратегија за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Србији од 2016. до 2025. године.

Рекла је да је поносна што ће Београд бити седиште Регионалне канцеларије и да је то на неки начин наставак "Прве декаде Рома".

"Верујем да ћемо заједно успети да направимо резултате, не зато што је то важно за ЕУ, већ зато што је то важно за наш живот", истакла је Михајловићева.

Вредност пројекта је 1,8 милиона евра, а финансирају га ЕУ и Фондација за отворено друштво.
Свилановић је рекао да је "Декада Рома" окончана скромним резултатима, да је постигнут одређени напредак, али да и у земљама које се придружују ЕУ и у самој ЕУ постоји велики број проблема који се односи на ниво укључености Рома у друштву.

Навео је да је договорено да се много више ради на том питању, које ће бити један од критеријума у процесу прикључивања ЕУ.

"Када се буде отварало поглавље 23, гледаће се и испуњеност тог критеријума", рекао је Свилановић.

Свилановић је рекао да ће у Канцеларији радити тим од четворо људи, а њихов посао биће координација напора у региону у размени искустава, примени решења…

Председник Лиге Рома Осман Балић истакао је да је питање Рома прворазредно политичко питање, а да чињеница да се отвара Регионална канцеларија и поглавље 23, говори да постоји политичка спремност да се положај Рома у Србији мења.

"Ми смо једина земља у региону која је донела одлуку да приступи новој декади Рома, па ћемо сигурно до 2025. године бити народ у успону, мањина у успону, која не жели да буде проблем у процесу европских интеграција", нагласио је Балић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару