Светлија будућност осуђеница помоћу програма за описмењавање

Статистика показује да је око десет одсто осуђеника, који су на издржавању казни у затворима, функционално неписмено. Захваљујући заједничком пројекту два министарства, просвете и правде, покренут је пројекат описмењавања. У програм је укључено 316 особа из затвора у Ваљеву, Крушевцу, Сремској Митровици и Пожаревцу. На тај начин и неславна статистика од око 840.000 функционално неписмених у земљи требало би да буде поправљена.

Суочавајући се са сопственим грешкама из прошлости, тачку на тај животни период – 28 осуђеница Казнено-поправног завода у Пожаревцу – стављају и на овај начин. Неке од њих – први пут у животу селе су у школску клупу.

"Учим овде да бих нешто још боље урадила, све ово што сам сада урадила: жао ми је, кајем се, криво ми је. Ја сам мајка троје деце", каже Мара Радун.

У програм описмењавања укључиле су се добровољно, баш као и наставници из пожаревачке Основне школе "Свети Сава", који ће их учити. Рад са женама које је живот довео овамо, осуђеницама, покренуо је, кажу, и код њих посебне емоције.

"Волим изазове иначе у животу, а просветни радник сам 25 година. Верујте, ретко кад остајем без текста. Пуна сам емоција од 22. фебруара. И све те емоције делим са њима – оне узвраћају мени и ја дајем њима. Јако су озбиљне и мотивисане", истиче учитељица ОШ "Свети Сава" у Пожаревцу, Слободанка Ребрача.

Настава се састоји од учења пет предмета – српског, математике, енглеског језика, основних животних вештина и дигиталне писмености. За образовање одраслих – обуку је прошло 1.300 наставника.

"Суштина тог програма је да буде функционалан, односно да се позабави темама и питањима које занимају одрасле. Имаће диплому као да су завршили било коју основну школу у Србији и иста права као и сви други грађани", каже министар Срђан Вербић.

Овај пројекат први је у историји затворског система дугој 200 година.

"Ово је први пут да је систем образовања урађен на систематски начин. Дакле, први пут у историји затворског система имаће верификоване дипломе онако као што има сваки човек на слободи. Оне јесу изгубиле нешто, али ће кроз овај начин добити много", истиче директор Управе за извршење кривичних санкција Милан Стевовић.

Основну школу, према посебном програму, завршиће за три године, а тада ће за неке од њих бити и крај издржавања казне.

Покидане социјалне везе, понекад и породични односи, често су пратиља оних који након одслужене казне излазе одавде. Сведочанство о завршеној школи – за многе ће бити можда једино светло полазиште на којем ће градити другачију будућност.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару