Београд за 23 одсто смањио малолетнички криминал

У Београду је у 2015. години за 23 одсто смањен малолетнички криминал у односу на 2014. годину, а МУП је у последње четири године поднео 1.775 прекршајних и 197 кривичних пријава против 235 особа због занемаривања или искоришћавања деце од стране родитеља или старатеља, речено је приликом потписивања споразума о сарадњи Града Београда, МУП-а и организације "Save the children”" о поступању са децом са улице.

Споразум ће, како се очекује, системски решити питање подршке и заштите деце која живе или раде на улици, а допринеће и да се дође до тачног броја колико је деце на улицама Београда и да се спречи да она поново дођу на улицу.

"Тај број се повећава и зато је ово прави тренутак за овакав споразум"”, рекао је градоначелник Београда Синиша Мали, додајући да је циљ и да се тој деци омогући равноправан статус са осталом децом, која на други начин живе свој живот.

Мали је најавио и да ће у наредних месец и по дана бити урађен протокол, после кога ће уследити едукација припадника полиције, комуналне полиције, у центрима за социјални рад, домовима здравља.

Мали се нада да ће све то у многоме променити положај деце која тренутно живе и раде на улици, додајући да се активности града неће зауставити на томе и да ће се радити на спречавању насиља у породици којим је погођен велики број те деце.

Најавио је и да ће за неколико дана бити завршена реконструкција зграде која ће бити прихватилиште за децу са улице.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је да је суштина споразума да се заједнички нешто уради за ту децу.

"Имамо нажалост ситуацију да у последних 10 година имамо велики број деце на улици, која су злоупотребљена да просе, перу стакла, певају и свирају по градском превозу и на свакакве друге начине"”, рекао је Стефановић додајући да је у последњих 10 година четворо деце са улице изгубило живот у саобраћају, а да је 10 малолетника идентификовано као жртве трговине људима у циљу просјачења.

Све то, како је рекао, говори колико је важно да заједнички радимо да ова деца буду склоњена са улице.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару