Јанковић: Канцеларија у Новом Пазару није испунила очекивања

Регионална канцеларије повереника за заштиту равноправности у Новом Пазару представља велики трошак, јер није постигла очекиване резултате, изјавила је повереница за равноправност Бранкица Јанковић.

Повереница је у интервјуу за радио Сто плус оценила да је канцеларија у Новом Пазару требало да омогући грађанима тог дела Србије да се непосредно обрате Поверенику, али да је број обраћања и притужби изузетно мали.

"Разлог је добрим делом и чињеница да се канцеларија налази у склопу градског стадиона ван центра града, где се не креће већи број грађана и грађанки. Током последње посете и разговора са градоначелником Новог Пазара Мехом Махмутовићем, указали смо на тај проблем и обећао нам је да ће покушати да Поверенику обезбеди одговарајући простор у центру града", објаснила је Јанковићева.

Канцеларија у Новом Пазару отворена је у марту 2014. године и до сада је примила 54 притужбе грађана овог краја, 38 у 2014. години и само 16 у прошлој.

Грађани су се највише жалили на дискриминацију по националној припадности, а највише притужби је поднето против школа, Градске управе Новог Пазара, Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање и Радио-телевизије Нови Пазар.

"У 2014. години, Бошњачко национално веће нам је упутило 20 притужби против основних и средњих школа из Новог Пазара, Сјенице, Тутина, Пријепоља и Прибоја, због неорганизовања наставе на босанском језику. У 10 случајева смо донели мишљење да је извршена дискриминација и седам школа је поступило по нашим препорукама. У осталим случајевима смо донели мишљење да се не ради о дискриминацији", истакла је Повереница.

Такође, Јанковићева је додала и да је Повереник на основу притужби грађана овог краја током претходне две године донео и низ мера за остваривање равноправности које су се односиле на предшколске установе.

"Препоручили смо им да предузму потребне мере како би обезбедили исхрану деци која имају здравствени проблем, као и деци која из верских и других разлога имају специфичне захтеве у исхрани. У Новом Пазару, Сјеници, Тутину, Прибоју и Пријепољу су поступили по препоруци, док нас из Рашке нису обавестили ни после опомене", навела је Јанковићева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару