За будућност након сигурне куће женама потребан посао

Од почетка године у породичним свађама убијено је седам жена. Спас од насиља у сигурној кући тренутно је пронашло њих 19. Многе, нажалост, не напуштају насилника јер су економски зависне од њега и углавном нису власнице некретнина.

Весна Станојевић, координаторка Саветовалишта за борбу против насиља у породици, каже да је обећања много, али да је мало тога испуњено.

"Жене које треба да изађу из сигурне куће морају да знају где иду. То је највећи проблем – немају никакав посао, a треба да воде рачуна о себи и деци. Потребна им је економска безбедност која им даје могућност да живе без насиља", рекла је Станојевићева гостујући у Дневнику РТС-а.

Истиче да се девет одсто жена вратило насилнику јер не виде будућност без њега јер је он извор неких прихода. "Много је важно да почну да раде и да им се обезбеди посао", указује Станјевићева.

Сутра се потписује споразум са фирмом која ће запослити неколико жена. Станојевићева каже да је, међутим, мали број друштвено одговорних људи који нуде посао женама. "Има неколико фирми које помажу. Када би неколико њих запослило по једну жену, то би био велики број. Не може да се изађе из насиља ако се нема ништа", упозорава Весна Станојевић.

У сигурној кући су жене нижег, али и високог образовања.

"Оне су се рано удавале, углавном из примарних породица где је било насиља. У сусрету са младићем који је деловао боље од оца удавале су се одмах и тако ушле у проблем", истиче Станојевићева. Додаје и да се понекад лакше запосли спремачица, него неко са мастером.

Наводи да је утисак као да смо у тамном вилајету – жене не виде перспективу, много се обећава а уради мало.

"Треба прећи с речи на дела и да помогнемо на прави начин, а не само причом", закључује Станојевићева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару