Кад медији селектују жртве

Напади у Бриселу засенили су самоубилачки напад у Истанбулу само три дана раније. Један од разлога могу бити размере, односно број настрадалих. Али многим медијима је Брисел и данас важнија тема од трагедије у Пакистану иако је у Лахору страдало више људи. Да ли имамо различите аршине у зависности где се напад догодио и ко је настрадао?

Ударне вести у информативним емисијама, отворени студио, посебно направљени спотови са сликама злочина - тако су, укратко, изгледали телевизијски програми данима после терористичких напада у Паризу и Бриселу.

Неупоредиво мање минута посвећено је нападима у Ираку, Пакистану, па и Турској. Иако је број жртава био приближан.

"Напади које смо имали у Бриселу или Паризу пре свега су за те земље веома ретке и неуобичајене. Некако смо навикли деценијама да слушамо о Блиском истоку као о једном трусном подрују где је нажалост нормално или свакодневно да имамо инциденте са жртвама", каже главни уредник агенције Бета Иван Цвејић.

Телевизијска слика пресликала се и на новински папир. Уредник Недељника подсећа да су париском нападу посветили специјал од чак 24 стране.

Зашто се новинарско перо баш тада расписало најбоље је, каже, објаснио Умберто Еко - у једној од последњих колумни за њхов недељник.

"У којој је он написао како је Париз део свих нас и како су они пуцали уствари и ваш и у мој живот и како је то део једне западне културе који припада и Русија и цео бели човек. Мислим да постоји јасна разлика и да зато медији то тако покривају", сматра главни уредник магазина Недељник Вељко Лалић.

За то што медије, чини се, више боле француске и белгијске жртве, делимично су криви и сами медији.

"Колико људи у Србији зна турски - јако мало. Не можете пратити њихове медије, људи мало путују. Имамо, бојим се, читаву армију провинцијалних новинара које не занимају догађаји у свету толико колико ови овде , из разлога јер нису довољно компетентни да о томе пишу, да о томе извештавају, па нису чак ни заинтересовани да о томе пишу", каже Цвејић.

Ако је због сталних вести о жртвама са истока, овдашња јавност постала имуна, може ли постати имуна и на дешавања са запада?

Лалић каже да је ово једна потпуно нова динамика на коју нико није навикао и нажалост, за сада ИСИС показује највећу енергију коју смо имали до сада и улазимо у ново поље тероризма које ће нажалост бити доминантно у Европи.

Понашање терориста, баш као и медија, у том случају, тешко је предвидети. Свакако нико не прижељкује ситуацију која се догодила на нашим просторима - када је само почетак ратова 90-их била светска тема број један.

Само неколико недеља било је потребно да се свет навикне и готово заборави да се негде у Европи ратује. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару