Вулин: Ове године 400 милиона динара за социјалну заштиту

Министар за рад Александар Вулин посетио је Геронтолошки центар у Крушевцу и том приликом рекао да је ове године издвојено 400 милиона динара за 122 општине како би се подржали пројекти социјалне заштите у заједници којима је обухваћено око 40.000 корисника.

Крушевац је добио највише новца, сразмерно издвајањима локалне самоуправе, 14.095.000 динара, а захваљујући том новцу обезбеђена је и одрживост двадесетак постојећих услуга и створена могућност за увођење нових.

"Са ових 400 милиона динара који смо одвојили за 122 општине ми смо обезбедили несметан наставак живота и функционисање у својој заједници за више од 40.000 корисника. Они ће моћи и ове године да рачунају на услуге у заједници", рекао је Вулин након обиласка Геронтолошког центра.

Министар Вулин je истакао да сваки корисник социјалне заштите мора да има максимално квалитетне услуге, додавши да је министарство донело одлуку и пронашло средства у буџету којим се локалним самоуправама помаже да одрже већ постојећи ниво услуга у заједници али да их и повећају.

"Ове године министарство је одвојило 400 милиона динара, а ранијих година је то било на нивоу од 50 милиона динара. Идуће године имаћемо иста и већа средства, што значи да смо на путу да сваку услугу коју имамо у заједници учинимо одрживом", нагласио је министар.

Са добијеним средствима Крушевац ће, како каже, моћи да одржи постојеће програме посебно програм геронтодомаћица којих тренутно има 28 и које помажу најугроженијим градским али и сеоским домаћинствима.

Заменица градоначелника Крушевца Јасмина Палуровић објаснила је да ће средства која ће бити пребачена том граду за услуге које већ раде и за неке нове услуге бити употребљена на најбољи могући начин.

"Ми ћемо се трудити да одржимо постојеће услуге и евентуално пронађемо начин да их проширимо", рекла је Палуровићева.

Подсетила је да се тренутно у овом граду спроводе услуге геронтодомаћица, услуге подршке особама са инвалидитетом, затим услуге пратиоца...

"Из буџета се финансира двадесетак услуга и ова помоћ из министарства је била неопходна да све те услуге одржимо и проширимо", навела је Палуровићева.

Директорка геронтолошког центра Славица Ђурђевић упознала је госте са радом установе - да је капацитет центра 220 кревета, да је тренутно смештено 180 корисника, од тога 80 зависних, 50 полузависних и 50 независних, о којима брине 104 запослена радника.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару