Третман бола код деце у Тиршовој

У Универзитетској дечијој клиници "Тиршова" однедавно се примењује један од светских трендова, третман бола код деце, јер је, сматрају лекари, погрешно да малишани трпе бол. Стручњаци кажу да се до пре 15 година сматрало да деца по рођењу три до четири дана не осећају бол. А наука и светска медицинска достигнућа, побиле су ту теорију.

У развијеном свету примарни циљ је да се максимално ублажи и елиминише бол, нарочито код деце, јер дете од рођења осећа бол који указује да нешто у организму није у реду.

"Направили смо тим људи који се бави тим проблемом, који обраћа пажњу на третман бола и на смењивање тих тегоба које деца имају због бола, а пре свега ради се о ентузијазму наших лекара", каже директор Дечије универзитетске клинике "Тиршова" Зоран Радојчић.

Стручњаци истичу да се код нас негује менталитет, да смо јак и трпељив народ. Зато не чуди да се чак и деца тако васпитавају да трпе бол.

У оквиру пројекта лечења бола у педијатрији, потребно је подучити и родитеље и децу - како да је препознају и опишу бол.

"У свету је обезбољавање људско право, да не сме ниједног пацијента да боли и да трпи бол. Данас имамо тимове за бол који чине анестезиолог, физијатар, психолог, бројне медицинске сестре, који се обуче да препознају, да процене бол - каквог је квалитета и каква је терапија потребна", каже анестезиолог Дечје универзитетска клиникe "Тиршова" Душица Симић.

Бол код деце се разликује, реакција је индивидуална, нека су васпитана да одмах пријаве бол, а друга да га занемаре, па бол постаје хронични.

"Углавном се позива психолог када је ванредна ситуација изразит бол, кад тим не успева да смири дете, онда се oдлази код лекара а с наше стране трудимо се да развијемо однос поверења", наводи клинички психолог Вукашин Чобељић.

Код беба је најбитнија сарадња са родитељима, првенствено с мајком.

Педијатар земунског Дома здравља Драгана Радивојевић каже да се код беба може препознати бол по плачу.

"Ако је то вриска, плач, цичи дете... то је акутни бол. Ако је плач тих, дете јечи стење, прави болну гримасу, одбија храну, не напредује, онда је то хронични", истиче Радивојевић.

У Дечјој универзитетској клиници планирају ускоро да отворе амбуланту за третман бола код деце.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару