Дивља градња и даље цвета

Закон о озакоњењу нелегалних објеката ступио је на снагу пре четири месеца. Забрињава то што надлежни кажу да ће бити срушени нелегални објекти изграђени после доношења закона, али не и они објекти чији су инвеститори прекорачили грађевинску дозволу. Грађевински стручњаци сматрају да су казне за инвеститоре мале, као и да би требало испитати и лиценце свих надзорних органа на градилиштима на којима се незаконито зидало.

Пре три месеца екипа РТС- а је, заједно са грађевинском инспекцијом, обишла једно градилиште у центру престонице на коме се зида без иједног папира. Присуствовали смо постављању жуте траке која означава забрану градње. Међутим, то није спречило инвеститора да подигне - још два спрата.

"У том случају грађевинска инспекција завршила је свој посао по закону. Инспектори су више пута излазили на лице места и стављали знак забране градње и печаћењем машина", каже државна секретарка Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Александра Дамњановић. Истиче да је реч о кривичном делу у стицају за који је предвиђена много строжа казна него што је бесправна градња. Како је додала, судбина таквог објекта је рушење.

У међувремену, грађевинска инспекција појачала је контролу. На једном градилишту на Звездари утврђено је да је инвеститор изградио више од дозвољеног.

Инспекторка Загорка Панић каже да је инвеститор тог објекта имао правоснажну грађевинску дозволу од које је одступио два спрата.

"Инспекције ће донети решење за тај бесправни објекат и онај који је имао дозволу а од ње одступио. Целокупан предмет доставиће Секретаријату за легализацију да уђе у поступак озакоњења", наводи Панићева.

У Тужилаштву потврђују да дивља градња и даље цвета - за последњих 14 месеци стигло им је око 185 кривичних пријава. Међутим, како напомињу, нелегална градња спада у лакше кривично дело за које је предвиђена максимална казна затвора до три године, али која може да буде замењена новчаном казном.

"Са окривљеним инвеститором који у тужилаштву призна кривично дело, закључује се споразум, на основу којег судија донесе одлуку да окривљени применом института одлагања кривичног гоњена уплати новцани износ од 200.000 па и милион динара у хуманитарне сврхе", наводи заменик јавног тужиоца Лепосава Вујановић Порубовић.

Грађевински стручњаци сматрају да су казне за инвеститоре мале, као и да би требало испитати и лиценце свих надзорних органа на градилиштима на којима се незаконито зидало.

Грађевински консултант Сима Стокић истче да се садашњом регулативом дивља градња само потпомаже.

"Новчане казне нису довољне јер оне ту не могу ништа да реше. Никада не можете да пропишете толику казну колико инвеститор може да заради продаји станова у великим градовима", сматра Стокић.

Према његовим речима, инвеститори региструју фирме које служе само за изградњу једне стамбене зграде. По завршетку изградње продају све станове у објекту, којег су од легалног током зидања прекорачивши грађевинску дозволу претворили у нелегални, да би потом угасили фирму, објашњава Стокић.

Сви нелегално изграђени објекти морају да се попишу до новембра. Потом секретаријати за легализацију одлучују који ће објекти бити озакоњени.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару