Уместо помоћи решење о милионском дугу

Осмогодишња Марија Свилар из Карађорђева више не прима надокнаду за туђу негу и помоћ, иако јој је због напада епилепсије и елемената аутизма потребна непрестана пажња. Од 2009. године до прошлог септембра, месечно је добијала 26.000 динара. Тада је на адресу породице Свилар уместо исплате, стигло решење да држави дугују готово милион динара.

Да додатак за негу неизлечиво оболеле ћерке није трајан, Слађану Свилар обавестио је Центар за социјални рад у Бачкој Тополи са две године закашњења.

"На комисији је жена установила да је она напредовала и да оштећење више није 100 одсто, него 70 одсто. Ја сам се обрадовала. Онда сам у августу 2015. године добила решење где је нега смањена на 70 одсто", објашњава Слађана Свилар.

Добру вест о здравственом напретку мале Марије, сустиже лоша. Центар за социјални рад рачуна да од 2012. године Марија нема право на увећани, већ само на основни износ за туђу негу. Због тога су Свилареви дужни да врате разлику од милион динара за три године.

На решење Центра за социјални рад у Бачкој Тополи, Слађана Свилар жалила се пре шест месеци. Одговор није добила. У центру нису желели да говоре о томе јер, кажу, предмет је предат другостепеном органу.

У суботичком Удружењу "Заједно" за подршку особама са психофизичким сметњама сматрају да запослени у Центру нису радили одговорно.

"Како је могла Слађана Свилар од 2012. године да прима увећану туђу негу, ако се није, по њиховом, одазвала на ревизију. Јер то је опште познато – ако се ви не одазовете на било који позив, вама се аутоматски укидају сва права", наводи Ерика Балажевић из Удружења "Заједно".

Ћеркину документацију Слађана је послала и покрајинском Фонду ПИО. Они, међутим, кажу да не одлучују о томе ко има право на туђу негу и помоћ. Ипак, верују да ће у овом случају одлука бити промењена.

"Свакако ће решење бити поништено. Убеђен сам из праксе одлучивања о правима у фонду ПИО да ће тако бити решена и ова ситуација", истиче Чедомир Француски, из ПИО Фонда Нови Сад.

Ипак, Балажевићева наглашава да још није видела ниједно решење које је поништено.

Марија сада не прима ни умањену накнаду за туђу негу и помоћ, јер се новац обуставља за отплату милионског дуга.

"Ја како сам рачунала десет година за овај износ. Моја Марија ће имати 18 година кад ће имати право на туђу негу и помоћ", напомиње Свиларева.

Породица Свилар нада се да правду неће дуго чекати.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару