Западна црква слави Ускрс

Хришћански верници западне цркве данас прослављају Ускрс.

Свечану свету ускршњу мису служио је београдски надбискуп Станислав Хочевар у Цркви светих Ћирила и Методија у Београду. Миси су присуствовали представници Српске православне цркве, дипломатског кора и Владе Србије. 

Београдски надбискуп поручио је у Ускршњој посланици да Ускрс пита све "очеве" Балкана зашто се и даље више радују томе да су им деца посвађана, изгубљена и мртва, него да се радују на заједничкој "гозби разумевања".

Хочевар је, честитајући предстојећи празник, рекао и да Ускрс пита све очеве породица, заједница, народа, држава, Европе, као и осталих континената и света да ли брину, попут Оца, за све немоћне, изгубљене, залутале.

"Васкрс куца на врата срца свим очевима, свим одговорним особама у црквеним и друштвеним заједницама. Васкрс свима нама одговорнима испитује савест - Јеси ли и ти тако богат у милосрђу, да у 'мртвима' и 'изгубљенима' будиш жељу за повратком у живот, у одговорност?'', поручио је Хочевар.

Како је истакао, Ускрс "испитује" све парламентарне и водеће структуре света зашто одбацују Оца и зашто се више радују смрти него животу.

Ускрс или Васкрс је највећи хришћански празник којим се прославља Исусов повратак у живот – васкрсење. По хришћанском веровању, то се десило трећег дана после његове смрти, укључујући и дан смрти, односно прве недеље после Великог петка.

Најважнији хришћански празник спада у ред "покретних" светковина, а то значи да се не прославља увек истог датума, већ је само исти дан – недеља.

Ове године римокатолици обележавају Ускрс 27. марта, а православци 1. маја.

Разлика између такозваног католичког и православног Ускрса ове године је нарочито велика, чак 35 дана.

Ускрс мора да падне после пролећне равнодневице, у недељу после пуног месеца, 14. дана јеврејског месеца нисана.

За одређивање дана пролећне равнодневице и пуног месеца не користе се астрономска посматрања, већ таблице – јулијанске и грегоријанске.

Други, најважнији узрок разлике у датуму православног и католичког Ускрса је јеврејски празник Пасха.

Код православаца мора да буде и после Пасхе – која је сама клизна, по јеврејском лунарном календару.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару