Изливање индустријске воде у Дунав код Апатина угрожава заштићене врсте

Светски фонд за природу саопштио је да је у околини специјалног резервата природе "Горње Подунавље" код Апатина из индустријских постројења испуштена обојена течност интензивног мириса и позвао надлежне органе да реагују.

"Вода хемијски измењена, за сада још неутврђеног састава, неконтролисано се слива ка Мишвалду (посебном станишту за мрешћење риба заштићеном законом), претећи да озбиљно угрози заштићене врсте биљака и животиња", наводи се у саопштењу Светског фонда за природу (World Wildlife Fund -WWF).

Како се наводи, још нема података надлежних органа, а та међународна организација је позвала надлежне организације и инспекцију за заштиту животне средине да реагују и испитају случај, како би одговорни за загађење били процесуирани.

Према речима очевидаца, четири фабричка постројења, већ неколико година непрописно складиште и одлажу индустријски отпад, нерегуларно испуштајући токсичне материје у канал у непосредној близини фабрика, наводи се у саопштењу.

Горње Подунавље је је једна од најочуванијих ритско-мочварних целина на току Дунава кроз Србију. Због изузетног богатства врста проглашено је значајним подручјем за птице и за биљке, као и одабраним подручјем за дневне лептире. Ово подручје чини део еколошке мреже Емералд и уписано је и на листу међународно значајних влажних подручја (Рамсарских подручја).

У резервату је присутна 51 врста сисара, 248 врста птица, 50 врста риба, 11 врста водоземаца, велики број бескичмењака, од којих се издваја фауна лептира и више од 1000 биљних врста. Неке од најзначајнијих врста овог подруча су орао белорепан, црна рода, патка њорка, дивља мачка, видра, јазавац, као и највећа популација европског јелена у Србији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару