Прошле године решено само четири случаја несталих

У прошлој години решено је само четири случаја несталих на Косову што представља најнижи број решених случаја у току једне године од завршетка сукоба, речено је након седнице Радне групе за нестала лица. Том приликом истакнуто је и да се још 1.666 особа води као нестало из 1998. и 1999. године.

На конференцији представника Радне групе, званичника из Београда и Приштине је речено да су две делегације размениле захтеве за претраживање нових локација, оцењујући да је доступност информацијама у решавању случаја несталих најбитнија.

Председавајући Радном групом Лоран Буркхартер из Међународног комитета Црвеног крста (МКЦК) је рекао да је та институција забринута због недостатка напретка у тој области, оцењујући да су породице у праву кад изражавају велико разочарење због недостатка напретка.

''Оне осећају да се игнорише њихово право да сазнају истину и пронађу одговори'', рекао је Буркхатер оценивши да је крајње време да политичка воља власти прерасте у акцију, а самим тим да и резултате.

Он је навео да је напредак остварен у 2014. када су ексхумирани и идентификовани посмртнми остаци 53 лица која су пронађени у каменолому у Рудници, у Рашкој на југу Србије, додајући да је тај процес практично заустављен прошле године.
Према његовим речима, важно је да се сада власти активно укључе у истрагу случајева несталих лица и трагање за потенцијалним гробницама.

Председник Комисије за нестала лица Вељко Одаловић рекао је да је на састанку разматрано доста питања која су од изузетног значаја за разрешавање судбине несталих лица.

''Изразили смо заједничко незадовољство укупним резултатима. Треба сасвим отворено да кажемо да смо на одређени начин таоци недостака информација које поседују, према нашим информацијама и претпоставка, многи који до сада са нама нису делили'', рекао је Одаловић.

Истакао је да су од посебног значаја за решење судбине несталих информације које су поседовали међународни представници деведесетих година који су били присутни на просторима где су се сукоби дешавали - КФОР, УМНИК, ОЕБС.

Он је истакао и да им је делегација Приштине предала захтев да се на централном делу Србије изврше провере неких локација за које имају информације да су потенцијална места сахрањивања.

Најављујући да ће се ових дана наставити са претрагом једне од локација која је започета у прошлој години у околини Руднице, а која је због временских услова обустављена, он је истакао да је више од 2.500 докумената Србија добила из архиве војске и полиције.
Представник делегације Приштине Ибрахим Маколи сложио се да је дошло до стагнације процеса и незадовољавајућих резултата.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару