Српски студенти одлазе у Монтро по пословно знање

У швајцарско монденско место, Монтро послодавци из целог света два пута годишње долазе на Сајам послова у потрази за најбољим кадровима. Своју шансу за праксу или посао траже и студенти из Србије.

Бисер Женевског језера, швајцарски град Монтро, омиљено је монденско место за туристе са дубљим џепом. Монтро је познат по џез фестивалу, такмичењима за песму Евровизије. Данас је и стециште младих који студирају менаџмент, туризам и угоститељство. За њих се сваког семестра организује Сајам запошљавања.

"Студирам туризам и дизајн. Дошао сам да тражим посао. Интерсује ме Бангкок. Одабрао сам студије у Швајцарској јер пружају посебно знање и праксу и припремају вас за тржиште рада", каже студент из Велике Британије Максим Кент.

Срђан Јанић каже да у Нојшателу завршава последипломске студије.

"На сајму тражим праксу или запослење", додаје Јанић.

Ђина из Украјине је на последипломским студијама хотелијерства.

"Тражим посао из своје струке и задовољна сам могућностима које ми се пружају", истиче студенткиња из Украјине.

Некадашњи хотели преуређени су у факултете. Академци од почетка студија имају и теоријску и практичну наставу. Током обавезне праксе могу да зараде минимално 2.000 франака. Програми су прилагођени захтевима привреде.

Извршни директор Швајцарске образовне групе Ален Белизер истиче да је та образовна институција чврсто повезана са индустријом.

"Важно нам је да млади на крају студија добију и диплому и посао. Из Србије сваке године дође њих двадесеторо. Одлични су студенти, динамични су и успешни", наводи Белизер.

Швајцарска образовна група има пет факултета, школу језика и седам кампуса. Похађа их 7.000 студената. По завршетку ових студија студенти добијају двојне дипломе.

Послове им је овог марта понудило 170 послодаваца, док је дневно обављено око 2.000 интервјуа. Сајам у Монтроу за њих је улазница у пословни свет угоститељства и туризма широм планете.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару