Мали: Нових 1.400 паркинг места у центру града

Градоначелник Београда Синиша Мали је истакао да ускоро почиње доградња и реконструкција три београдске гараже, као и да следеће године креће изградња две нове подземне гараже на Студентском тргу и у Улици кнеза Милоша. Tо ће омогућити око 1.400 нових паркинг места у центру града.

Градоначелник наглашава да ће радови на доградњи гараже "„Обилићев венац”" почети за месец и по дана, а да ће након тога корисницима бити на располагању 809 паркинг места, што је за 220 места више него сада, саопштено је из београдске Градске управе.

"У плану је да гаража добије потпуно нову фасаду и кров, а додатно ће бити ојачана и конструкција. Гаража ће имати укупно 19.797 квадрата, добиће комплетно нову фасаду, као и кров на ком ће бити постављени соларни панели, како би се обезбедила електрична енергија за унутрашње осветљење", објаснио је Мали.

Према његовим речима, посебна новина која се на овом објекту први пут уводи у београдске гараже биће паркинг места са пуњачима, резервисана за аутомобиле на електрични погон.

Мали је додао да ће у оквиру реконструкције и надоградње у гаражи "„Обилићев венац"” после пуне четири деценије бити уграђен путнички лифт, што ће значајно подићи квалитет услуге корисницима.

Паркинг места за возила особа са инвалидитетом овом реконструкцијом су израженије означена и већих су димензија. У гаражи је постављено лед осветљење са сензорима, које осим што доприноси бољој видљивости, значајно штеди електричну енергију.

Градоначелник је подсетио да је прошле године у истом обиму извршена и санација гараже "Зелени венац", која ће ове године бити у потпуности модернизивана.

"Паркинг сервис је добио грађевинску дозволу за нову фасаду и наставак реконструкције, која почиње за месец и по дана. Обухватиће ново осветљење, степениште и кров, а планирано је и постављање инсталација за аутоматску детекцију пожара. Током реконструкције биће уведено и ново, енергетски ефикасно „лед” осветљење гараже, а потом постављени пуњачи за електричне аутомобиле", нагласио је градоначелник.

Мали је указао да је покренут поступак за увођење видео-надзора у свим гаражама планираним за реконструкцију.

"Ове године видео-назор добиће гараже '„Обилићев венац'”, '„Зелени венац'” и „'Масарикова'”, док би гаража '„Пионирски парк'” требало да добије видео-надзор у 2017. години", напоменуо је Мали.

Градоначелник је истакао да ће ове године бити настављени радови на гаражи у Масариковој улици, која је изграђена 1989. године.

"Ово је још једна од гаража у коју деценијама није улагано. Прошле године је урађена делимична санација, а ове године настављамо санацију још 13 нивоа. С обзиром на то да гаража има укупно 21 ниво, корисницима је напорно да дођу до свог возила, тако да ће лифт бити детаљно реконструисан", напоменуо је градоначелник.

Санација ове гараже обухватиће комплетно чишћење фасаде, замену кровног покривача, постојећих сливника, комплетне електроинсталације, хидроизолацију подова, постављање противпожарних врата и реконструкцију тоалета и благајне.

Ове године ће бити уведено и „лед” осветљење са сензорима покрета. Синиша Мали истиче да је поред реконструкције постојећих, у плану и изградња две подземне гараже.

"Подземна гаража на Студентском тргу, испод постојеће окретнице, имаће 700 паркинг места, а од тога 36 паркинг места опредељено је за паркирање возила особа са инвалидитетом. На јесен очекујемо грађевинску дозволу, како би радови почели наредне године. Изградњом гараже и претварањем ужег центра у пешачку зону, овај део града постаће безбеднији за све посетиоце и децу", оценио је Синиша Мали.

Градоначелник је нагласио да се и за гаражу у улици Кнеза Милоша до краја године очекује грађевинска дозвола и да ће на потезу од Немањине до Вишеградске улице бити изграђено на једном подземном нивоу 427 паркинг места.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару