Велики број странаца на београдском сајму аутомобила

Београдски сајам аутомобила је и место закључивања послова у пратећој индустрији. Ове године велики број странаца излаже на сајму између осталог тражећи партнере у Србији. Неки су своје регионалне канцаларије за простор читаве бивше Југославије отворили пре сајма баш у Београду. Неки желе да производњу због субвениција преселе у Србију. Поруке за успешан бизнис долазе из Чикага.

На сајму аутомобила била је права јагма за излагачким простором на којима се представила пратећа инудустрија. Послови који се овде уговарају мере се милионима евра а мале и средње компаније са запада траже своје партенере. 

"Овогодишња манифестација се одржава на преко 7.000 квадрата, а учествује око 100 изглагача из преко 20 земаља", каже Зоран Лупшић.

Велике компаније са запада попут француског концерна "Тотал" у Србији су поставиле регионалне центре за дистрибуцију робе непосредно пре отаврања сајма.

"Верујемо у могућности тржишта, верујемо да овде имате веома квалификовану и стручну радну снагу. Зато баш у Београду отварамо регионални центар за простор бивше Југославије", каже Амила Ацан Кавечитоглу из "Тотала" у Француској.

Странци траже партнере у Србији, привлаче их субвенције и јефтина радна снага. Једна италијанска компанија за производњу вулканизерске опреме планира да машине производи у Србији.

"Ми смо са њима у пословној сарадњи већ 15 година и на основу њиховог препознавња атрактивног тренда инвестирања у Србију дошли смо на идеју да део њихове производње преселимо ту", каже Кристина Рајаковац из "Асо леро".

Неки као македонска фирма "Еуроимпекс ауто-група", која заступа "пежо" за Србију, кажу да се нису покајали што су дошли да развијају посао у Србији.

"Отворила су нам се тржишта Црне Горе и Албаније, за нешто више од годину дана продали смо преко 500 аутомобила", истиче Немања Живоиновић из "Пежо Србије".

Из Чикага је на сајам дошао и један наш човек који производи ауто-перионице. Има фабрику са 60 запослених. Сматрамо да је дао прави савет онима који тек почињу.

"Мора да се ради, радим од шест сати ујутру, па док ми се не смучи", каже Милован Видаковић, произвођач опреме за аутомобиле из Чикага.

Из Владе највљују 10.000 радних места у две године. Светска криза у ауто-индустрији је прошла а ми бисмо могли да узмемо део тог колача пре свега ослањајући се на српске стручњаке.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару