Једино српско дете у Призрену уручило цвеће принцу Чарлсу

Британски принц Чарлс и војвоткиња од Корнвела посетили су у Призрену саборни храм Светог Ђорђа, а том приликом је британском престолонаследнику букет цвећа уручила Милица Ђорђевић, једино српско дете у Призрену, саопштила је епархија Рашко-призренска.

Принчевски пар су дочекали епископ Рашко-призренски Теодосије и игуман манастира Високи Дечани Сава Јањић, заједно са свештенством, ученицима Богословије у Призрену и верницима.

По уласку у храм Владика Теодосије обратио се британском престолонаследнику поздравном беседом у којој је говорио о значају косовско-метохијских светиња, страдању које је црква са својим народом прошла протеклих година, али и о обнови порушеног и посебно васкрсењу Призренске богословије.

Принц Чарлс се срдачно поздравио са богословцима који су му отпевали тропар Васкрсењу Христовом на српском и енглеском језику.

Владика Теодосије и отац Сава су потом принцу од Велса показали малу изложбу фотографија које приказују разарања у мартовском погрому 2004. године као и обнову светиња и кућа која је потом уследила.

Владика се посебно захвалио британској влади на помоћи у обнови кућа за повратнике.

"Уваженом госту објашњено је да 16 година након завршетка оружаног сукоба 200.000 Срба не може да се врати на Косово и Метохију и да је у Призрену од предратних 8.000 Срба сада остало да живи само двадесетак, већином старијих лица", наведено је у саопштењу.

Принц Чарлс се задржао у кратком разговору са групом повратника, који су изразили чврсту жељу да остану да живе у свом родном граду и поред трагедије коју су прошли 2004. године, када су све српске цркве и куце у Призрену биле запаљене.

На крају посете принц Чарлс је обишао малу цркву Св. Георгија из 15. века, задужбину породице Руновић, која је у погрому 2004. године запаљена.

Посебно интересовање изразио је за рестаурацију и конзервацију оштећених фресака у древним призренским црквама које су радили грчки, српски и италијански рестауратори.

У знак сећања на посету, владика Теодосије је принцу Чарлсу уручио луксузну монографију манастира Високи Дечани на енглеском језику додавши неколико речи о највећим светињама СПЦ-а на Косову и Метохији, које су због свог значаја уврштене у светску културну баштину Унеско.

Епископ Теодосије и отац Сава су изразили наду да ће српска православна баштина на Косову и Метохији, са својим историјским и културним идентитетом, бити адекватно заштићена одговарајућим међународним гаранцијама.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару