Кад Мицика постане драгоцена за здравље

Скоро деценију, Дом "Ветерник" за своје штићенике организује рекреативно јахање. Пре две године остали су без коња, а новца за новог није било. Недавно су од Лајонс клуба "Милева Марић Ајнштајн" на поклон добили дресирану кобилу Мицику.

Весело и непосредно дочекали су екипу РТС-а штићеници дома. Срећни јер знају да ћемо говорити о њиховој миљеници Мицики.

Неки од штићеника кажу да се боље и опуштеније осећају када јашу коња, као и да су расположени и једва чекају да јашу Мицику. 

Ретко напуштају круг дома. Мицика је зато драгоцена за њихово здравље. Позитивни резултати јахања бележе се код деце оболеле од целебралне парализе, код штићеника са поремећајима вида, слуха али и понашања.

"Ову услугу користе сви они корисници за које наш стручни тим препознаје да би код њих могло да има благотворно дејство. Сад можемо да говоримо о томе да се та услуга користи за наше кориснике са најтежим сметањама, са озбиљним спазмима и озбиљним физичким хендикепима", каже Зоран Арбутина, директор Дома "Ветерник". 

Физиотерапеут Љубинко Илић каже да се повећава обим покрета, а мишићи који раде приликом јахања су активирани па се смањује проценат кифозе и сколиозе, зато што се активирају ти дубљи мишићни слојеви који се са физикалном терапијом не би могли активирати.

Не може сваки коњ да помогне. Да буде питом и миран - први је услов.

"Мора да буде као Мицика - коњ краћих ногу, ширег трупа, практично да јахач који има одређене деформитете да се осећа угодно и да може лепо да седи", рекла је Маја Жикић из Лајонс клуба "Милева Марић Ајнштајн".

Дом "Ветерник" постоји више од четири деценије, а у њему тренутно живи 538 штићеника. Многима од њих јахање ће помоћи да ублаже здравствене проблеме.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару