Дозвола за оружје под лупом доктора

Трагедије попут недавних у којима су љубоморни партнери ватреним оружјем убили своје супруге, кажу стручњаци, могле би се ублажити, или проредити бољом здравственом контролом власника оружја. Министарство здравља усвојило је правилник који предвиђа да се сваких пет година проверава здравље оних који желе да поседују оружје. Представници Националне асоцијације за оружје сматрају да је правилник ригорозан.

Подаци Националне асоцијације за оружје говоре да око 600.000 грађана Србије легално поседује неку врсту оружја. Сви они дужни су да га пререгиструју у наредне три године. Да би га задржали мораће да се суоче са комисијом коју чине психијатар, психолог, офталмолог и специјалиста медицине рада. Чека их анализа крви, провера слуха и разна тестирања.

"Ми имамо могућност да измеримо оно што је пресудно за то да ли можете да добијете дозволу да носите оружје или не а то је пре свега ниво агресивности који поседујете, односно да ли имате темперамент који је агресиван, да ли сте љути да ли ту љутњу окрећете ка себи или другима како је усмеравате", објаснила је др Нада Јанковић из Клиничког центра Србије.

Представници Националне асоцијације за оружје сматрају да су прегледи веома ригорозни и да ће због немогућности да их прођу многи остати без оружја.

Петар Пантић из Националне асоцијације за оружје сматра да ће велики број оружја отићи у илегалу.

"По мом личном мишљењу моторика људи и психичко стање било би примарно у овим прегледима, а остало мало да се спусти ниво јер, на крају крајева, имамо спортисте који су инвалиди и освајају медаље на свестким такмичењима - спортисти и руковаоци оружјем, односно стрелци инвалиди", каже Пантић.

"Због тога је пресудно и важно да те комисије буду одговорне, да раде свој посао у складу са струком и са науком и да буду непристрасне - да буду непоткупљиве", каже др Јанковић.

Стручњаци сматрају да би периодична детаљна здравствена контрола требало да спречи ситуације попут оне у Јабуковцу у којој је човек убио девет људи оружјем које је легално поседовао.

Слободан Бошковић из Центра за контролу малокалибарског и лаког наоружања каже да ова врста контроле подразумева барем контролу легалног наоружања.

"Она у потпуности не може да третира колицину нелегалног наоружања. Међутим и у том правцу ако погледате резулатеа рада МУП-а и других државних орагана који се баве сузбијањем кријумчарења тј нелелгалног поседовања, видите да ту постоје запажени резултати", рекао је Бошковић.

У Центру за контролу малокалибарског и лаког наоружања оцењују да је обавезни медицински преглед корак у добром правцу. Реч је о новини која, додуше, још није потпуно заживео ни у развијеним земљама.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару