Већи број часова страног језика за бољи успех

Енглески језик је постао универзални језик, неопходан на сваком кораку. Најновије истраживање Удружења професора енглеског језика које је обухватило 3.250 ученика основних школа из различитих средина, градских и сеоских, међутим, показују да би пракса учења тог језика у нашим школама морала да буде боља.

Ђаци Основне школе "Вук Караџић" одлучили су се за знање. Кажу да су задовољни својим знањем енглеског језика и да би желили још да напредују. Ипак, ови ђаци спадају тек у мали број оних ученика чије је знање на завидном нивоу, показују истраживања.

"Десет одсто ученика постиже јако добре резултате који су изнад очекивања који су предвиђени наставним планом и програмом. Нажалост, резултати више од половине тестираних ученика нису баш сјајни, односно њихова употреба језика треба да буде нешто боља да могу да се служе енглеским језиком", наводи аутор пројекта Александра Секулић.

Истраживачи наводе и да су ови резултати слабији у односу на земље региона и Европе где се енглески језик учи од три до шест часова недељно.

"Уколико желимо боље резултате, неопходан је већи број часова страног језика, јер ученици имају само два часа недељно. Такође, поред оног утиска да је нешто познато, неопходна је сталан рад код куће", указује Драгиња Ристић, наставник енглеског језика у Првој основној школи у Ваљеву.

Професор енглеског језика у Гимназији "Таковски устанак" Драгана Стефановић каже да наставници немају могућност да поделе ученике у више група.

"Зато настава страног језика од 30 ученика не може бити толико продуктивна него када су мање групе", додаје Стефановићева.

Конференција Дани Кембриџа била је прилика за размену искустава наставника.

Сара Елис са Универзитет Кембриџ наводи да је веома важно да наставници имају прилику да стално усавршавају своје професионалне вештине како би могли да предају успешније и уз веће самопоуздање у учионици.

"Управо овде могу добити упутства како да користе уџбенике и материјале који су веома важни за успех часова енглеског", сматра Себастин Хоклиф са Универзитета Кембриџ.

Од знања енглеског зависе многи важни кораци у животу. Понекад је управо он и пресудан критеријум за долазак до бољег радног места, пријем на одређени факултет или чланство у некој институцији.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару