Оболели од мијелофиброзе моле државу за помоћ

На листу лекова држава већ пет година није ставила ниједан иновативни лек. Помак у тој области најављује се за ову годину, после потписивања посебних уговора између фармацеутских компанија и државе. Иако је било најава да ће први уговори бити потписани почетком године, то је одложено због избора, односно формирања Владе.

Писмо које почињу реченицом "Умиремо један по један, а лек постоји", оболели од мијелофиброзе послали су на неколико адреса – Фонду за здравствено осигурање, Министарству здравља, Скупштини, Влади...

Осим промена у коштаној сржи, пацијентима страдају слезина и јетра, имунитет пропада, склони су честом крварењу и тромбози.

Да испричају своје приче, и замоле за помоћ, за РТС су говорили Сања Котур, која је била на ивици смрти док у оквиру донације није почела да прима лек, и Драган Катанић, који је један од двадесеторо пацијената који верују да ће им држава помоћи.

"Пошто сада контролишемо редовно и крвну слику и слезину, ултразвук ми раде, они више не могу на ултразвуку да сниме ту слезину, она прелази те размере – сада ми је 22, а нормална је 10-12 центиметара", каже Драган Катанић.

Сања Котур прича да је у октобру 2013. стигла донација, једна савремена терапија.

"Четвртог октобра сам почела да пијем лек, буквално после седам дана сам се осећала боље. Болове у костима нисам имала када сам устала седмо јутро из кревета. Звала сам докторку, плакала сам од среће, слезина је почела да пада после трећег месеца. Она је сада нормална после две и по године, крвна слика је сада нормална", каже Сања Котур.

Одговарајући на питање да ли се у овом тренутку плаши за свој живот јер слезина сваког тренутка може да пукне, Драган је рекао да то зна, али да не може ништа да учини.

"Тешко ми је било када сам добио дијагнозу. Желео бих да нађем тај лек, да га добијем, да ми се то среди. Ја се само надам да ће све то стићи на време", додаје Драган.

"Ми се надамо да ће надлежни реаговати, да ће нас позвати, да ћемо можда добити састанак, прилику да их лично замолимо да лек ставе на листу", каже Сања Котур.

Оболели од мијелофиброзе чекају одговор надлежних, које моле за помоћ. Лек на годишњем нивоу по пацијенту кошта око 40.000 евра. О трошку државе добијају га пацијенти у државама у окружењу – Бугарској, Румунији, Грчкој, Словенији...

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару