Жене најизложеније дискриминацији, нарочито при запошљавању

Повереница за заштиту равноправности каже да се грађани највише жале на дискриминацију на основу пола, а да су томе изложене претежно жене, особе са инвалидитетом и припадници ромске националне мањине.

У годишњем извештају који је повереница предала Скупштини, а који је објављен и на сајту, наводи се да притужбе због дискриминације на основу пола чине 22,1 одсто, оне на основу националне припадности чине 18,4 одсто, због инвалидитета 11,3 и због старосног доба 9,4 одсто.

Дискриминација се, кад је реч о конкретној области у којој се то чини, најчешће јавља приликом запошљавања или на самом радном месту, тужиоци су углавном жене, док се у другим областима мушкарци чешће појављују као подносиоци притужби.

Нешто мање је број оних који се жале на поступке пред органима јавне власти, док је још мање притужби на дискриминацију приликом пружања јавних услуга или при коришћењу објеката и површина.

Положај ромске популације је и даље лош, а у извештају се констатује да су они изложени дискриминацији у скоро свим областима друштвеног живота, посебно у области образовања, рада и запошљавања, као и социјалне и здравствене заштите.

Када су у питању особе са инвалидитетом, сметње за равноправно укључивање у све друштвене односе почињу од сфере образовања и запошљавања, што додатно погоршава њихов положај услед изостанка ефикасне подршке за самосталан живот.

Приступ објектима и услугама је значајно отежан или потпуно онемогућен, а присутни су и ризици од институционализације, док је њихова политичка заступљеност готово занемарљива.

Према поднетим притужбама после дискриминације по основу пола, националне припадности или етничког порекла и инвалидитета, најбројније су притужбе по основу личних својстава и то старосног доба, сексуалне оријентације, брачног или породичног статуса, здравственог стања, чланства у политичким, синдикалним и другим организацијама и родног идентитета.

У извештају се наводи и да је један од разлога великог броја притужби за дискриминацију на основу пола и Закон о начину одређивања максималног броја запослених у јавном сектору, због чега се повереници обратио велики број жена и струковних организација.

Иначе, број предмета у којима је поступао Повереник за родну равноправност из године у годину се повећава, што, међутим, како се наводи у извештају, не значи да у нашем друштву има више дискриминације, већ да институција, с једне стране повећава своју видљивост и интезивније делује у сузбијању дискриминације у нашем друштву, а са друге стране, да се дискриминација као појава све више препознаје.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару