Све више захтева за азил, кријумчарење "цвета"

Око 1.500 људи поднело је захтев за азил у Србији и тај тренд је у порасту. Све више је и миграната који стижу у Србију уз помоћ кријумчара.

Учесници панела "Безбедност избеглица пре и након затварања граница" упозорили су на све већу опасност од кријумчарења избеглица.

Према речима Митра Ђурашковића из Управе граничне полиције МУП-а од 98.360 особа регистрованих у Србији, 1.574 избеглице су изразиле намеру за тражење азила, док је 96.116 особа добило потврду о транзиту.

Против 670 особа поднете су прекршајне пријаве због уласка у Србију на недозвољен начин, рекао је Ђурашковић.

Шеф канцеларије УНХЦР-а за Србију Ханс Фридрих Шодер навео је да се у Србији тренутно налази око 2.000 избеглица, а да је само у марту око 400 њих затражило азил.

После затварања балканске руте, у Србији је настала нова ситуација, рекао је Шодер и додао да не очекује повећање броја избеглица у Србији.

"Србија више није трензитна земља", истакао је шеф УНХЦР-а у Србији напомињући да избеглицама сада треба правни статус, дугорочна подршка, смештај, храна...

Шодер је, међутим, упозорио на пораст броја илегалних миграната који долазе у земљу уз помоћ кријумчара.

Проблем је, како је навео, што они нису више видљиви већ се крију.

Како је објаснио, више не долазе само млађи мушкарци, већ су у питању читаве породице, жене, деца које кријумчари експлоатишу.

Шодер је указао и на проблем раздвојености многих породица истакавши да УНХЦР ради на њиховом поновном спајању.

Швајцарски амбасадор у Србији Жан Данијел Рух навео је да је према подацима Европола зарада кријумчара процењена на четири милијарде фунти.

Објаснио је да европска политика према избеглицама сада делује на три фронта – оживљавање политичког процеса у Сирији, настојање међународне заједнице да помогне земљама у суседству Сирије да сместе избеглице и постизање договора са Турском.

Према његовим речима, крајње је време да све земље Европе покажу солидарност и помогну Грчкој, која је највише оптерећена приливом избеглица, и договоре се о њиховој релокацији.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару