Читај ми!

Српски трезор старина у манастиру Студеница

Предмети из ризнице манастира Студеница, која по свом богатству, уметничким дометима и историјском трајању, спадају међу најзначајније у српском духовном простору, убудуће ће се чувати по највишим светским стандардима - у специјалним витринама. Тај пројекат Краљевачког музеја и игумана манастира Студеница оца Тихона финансијски је подржало Министарства за културу.

Прва специјална комора у манастир Студеница је већ допремљена јуче. У току је монтажа, а за који дан у њу ће бити смештена плаштаница Антонија Хераклејског и покров за ћивот Стефана Првовенчаног из 14 века.

"Витрина је идеално решење за органски материјал који је склон пропадању. Реч је о једној од пет средњевековних кана које ми поседујемо, две се налазе овде у Студеници и самим тим то су предмети нулте категорије", каже Татјана Михаиловић, археолог Краљевачког музеја.

Златне и сребрне нити на плаштаници од пурпурне свиле већ су биле начете зубом времена и она је тренутно на испитивању и конзервацији у Народном музеју у Београду. Комора у којој ће убудуће бити изложена је последња реч технике.

"Једна комора постоји у Народној билблиотеци Србије и прављена је номинално за Мирослављево јеванђеље. Друга је била за Београдску мумију и она се налази у Капетан Мишином здању и овде је трећа у манастиру Студеница", каже Душко Петровић, инноватор коморе.

Пројекат за израду климатизованих витрина за најзначајнији српски трезор старина - студеничку ризницу, краљевачки музеј покренуо је прошле године. Урађена су већ два архивска ормана за смештај Јеванђеља и прстена Стефана Првовенчаног.

"Ово је највреднији пројекат који је Министарво финансирало у 2014. години и износио је три милиона, међутим због неких непредвиђених радова ми смо тај пројекат продужили и у 2015. години за око 500.000 тако да је укупна цифра негде око 3,5 милиона", каже Драган Драшковић, директор музеја Краљево.  

Највиши светски стандарди и техничка достигнућа у Студеници су као и у српској историји поново заживели баш у овом манастиру каже отац Тихон, игуман манастира Студеница.

"Време када је ктитор Стефан Немања саградио Студеницу када је Свети Сава овде био, овде је било оно што је најсавременије, била је организована и болница, некада су овде били и центри универзитета", каже отац Тихон.

Братство манастира Студенице у коме је тренутно 17 монаха, углавном младих и високообразованих људи приводи крају и дигитализацију манастирске библиотеке. У њој је око 500 старих и ретких књига и 6.500 публикација новијег датума.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи