Рудари "Ресавице" обустављају штрајк

Председник Синдиката радника Јавног предузећа за подземну експлоатацију угља "Ресавица" Небојша Миленковић изјавио је Танјугу да је Главни одбор синдиката донео одлуку о обустављању штрајка до 15. марта јер је држава показала добру вољу да реши проблеме рудара.

"Имајући у виду да је јуче на састанку у Министарству рударства и енергетике, коме је председaвао министар Алексндар Антић, било позитивних помака и да је држава изразила спремност за решавање наших проблема, ми смо донели одлуку да прекинемо штрајкачке активности до 15. марта", рекао је Миленковић.

Према његовим речима до 15. марта видеће се и први резултати рада радних група које су формиране за реоrганизацију предузећа и решавање проблема сменског рада па ће синдикат после тога донети одлуку да ли ће ићи у тоталну обуставу рада или не.

"Министар Антић и министар привреде Жељко Сертић су јуче показали добру вољу да реше наше проблеме, ми ћемо сачекати резултат рада тих радних група. За нас је горући проблем неплаћени сменски рад рудара и желимо да се он што пре реши, јер је то ствар која може направити највеће порблеме после 31. маја. И ми инсистирамо да се то реши да би предузеће и после 31. маја могло нормално да функционише", истакао је Миленковић.

Рудари "Ресавице", којa у свом саставу има девет рудника и 4.106 запослених били су у штрајку упозорења од 11. фебруара а за 22. фебруар су најавили генерални штрајк.

На састанку у Министарству рударстве и енергетике јуче су добили уверавање да ће ЈП "Ресавица" наставити нормално да ради и после 31. маја

На том састанку је закључено, да "након усвајања Годишњег плана пословања ЈП "Електропривреде Србије" (ЕПС), до краја ове седмице буде потписан уговор између ЈП "Ресавица" и ЈП ЕПС о испоруци угља, а испорука ће кренути одмах после потписивања".

У закључцима се наводи да је на састанку донесена одлука да се одмах формира радна група од релевантних представника министарства, синдиката и руководства радника за решавање питања везаних за татус предузећа после 31. маја.

Циљ је усвајање плана реорганизације и финансијске консолидације као и решавање свих отворених и могућих питања у вези са нормалним функционисањем предузећа после 31.маја а "став Владе је да ЈП "Ресавица" настави да нормално ради и после 31.маја"

Када је реч о исплати накнада за сменски рад рудара "потребно је формирати радну групу састављену од представника пословодства, синидиката, надзорног одбора, који ће обавити разговоре са запосленима и предложити решење до 15.марта. Влада ће дати подршку у обезбеђењу средстава да се трошкови исплате уз разуман договор који би дефинисао износ и динамику".

"Радна гупа ће покушати да пронађе решење до 15. марта по питању повезивања стажа. Држава прихвата да повеже стаж како је уређено са другим предузећима, а синдикат не прихвата да буде на износ минималне зареде", наводи се у тексту.

Решење проблема радника запослених на одређено време потребно је ускладити са генералним планом реорганизације и консолидације предузећа, стоји у закључцима.

На састанку је закључено и да, после усвајања плана финансијске консолидације и утврђивања евентуланих вишкова запослених, потребно је приступити изради социјалног програма.

Ове закључке потписали су испред министарства Александар Антић и председници Синдиката радника и независног сундиката Небојша Миленковић и Вукослав Ивановић, помоћник министра привреде Милун Тривунац и директопр ЈП "Ресавица" Стеван Џелатовић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи