Читај ми!

МУП: Граница са Македонијом није затворена, врши се профилисање миграната

Како је РТС-у потврдила шефица Бироа МУП-а за сарадњу с медијима Биљана Поповић Ивковић, граница са Македонијом није затворена, као што су пренели поједини медији. Како нам је речено, у складу са јучерашњим споразумом у Загребу шефова полиција земаља дуже балканске избегличке руте, дозвољен је пролазак само мигрантима из ратом захваћених земаља.

Шефови полиција земаља дуж балканске избегличке руте договорили су се јуче у Загребу да ће на македонско-грчкој граници вршити заједничко профилисање и регистрацију избеглица које преко тих земаља покушавају да дођу до ЕУ.

"Од данас се заправо врши профилисање миграната од стране свих потписника поменутог протокола, што подразумева јачу контролу границе у циљу спречавања илегалних миграција", рекла је Биљана Поповић Ивковић.

Договором је предвиђено да се обавља идентификација и узимају биометријски подаци миграната, како би се одредило да ли долазе из земаља у којима им је живот угрожен, попут Сирије, Ирака и Авганистана.

И македонски министар полиције Оливер Спасовски рекао је Танјугу да граница те земље са Србијом, али ни са Грчком, није затворена. "Ми пропуштамо мигранте према Србији", рекао је Спасовски.

Комесар за избеглице и миграције Владимир Цуцић рекао је Танјугу да се не ради о затварању већ успоравању који је технички условљен како би се створили услови за почетак примене споразума. 

У Прихватном центру у Прешеву РТС-у је речено да од осам часова ниједан мигрант није дошао, као и да не знају да ли ће се наставити прилив. Исто је и у прихватном центру у Миратовцу.

Како РТС незванично сазнаје, прихватни центар у Табановцима у Македонији је пун. Тамо мигранти немају одговарајућу документацију и њихова регистрација је отежана и нико не зна да ли ће неко од њих бити пропуштен. 

Представник УНХЦР-а у Србији Мирјана Миленковски је рекла Бети и да је у Шиду, у близини хрватске границе окупљен "одређен број избеглица" и да је од 217 особа које је пре два дана вратила Хрватска њих тридесетак изразило намеру да тражи азил у Србији.

Директор Центра за помоћ и заштиту тражиоцима азила Радош Ђуровић рекао је Танјугу да према његовим информацијама мигранти цео дан не могу из Србије да пређу у Хрватску.

Он каже и да, према његовим информацијама са терена, ни на југ Србије не улазе мигранти из Македоније. "Можда је то само привремено. Али таква је ситуација цео дан", рекао је Ђуровић.

Вечерње новости раније су јавиле да је Србија затворила границу за мигранте са Македонијом, јер Хрватска не пушта избеглице даље, преко своје земље, ка Словенији и Аустрији.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи