"У Србију ће ући онолико миграната колико ће моћи и у Аустрију"

И Србија и Мађарска ће пратити шта се дешава у Европској унији и у складу с тим ће се понашати у мигрантској кризи, поручено је на састанку министра унутрашњих послова Небојше Стефановића са мађарским колегом Шандором Пинтером. Са састанка на Хоргошу поручено је да ће у Србију моћи да уђе онолико избеглица колико ће моћи и у Аустрију.

Двојица министара су поручила да ће Србија и Мађарска радити у интересу својих грађана како би спречиле ескалацију кризе, јавља извештач РТС-а.

Како је саопштено на конференцији, неће се дозволити да ни наша земља ни комшије на северу буду места где ће се задржавати мигранти. У складу с тим, економски мигранти убудуће неће моћи овом рутом у земље Европске уније.

Министар Стефановић је на састанку истакао да ће се предузети што више активности и полицијских акција у циљу спречавања ирегуларних миграција, како би се заштитили интереси Србије, али и ток миграција, саопштило је министарство.

"Србија ће ослушкивати оно што ради Европска унија и водити рачуна о својим интересима", поручио је министар Стефановић.

Посебно је истакао да ће Србија пратити шта ради Аустрија и предузимати реципрочне мере, односно неће дозволити да мигранти улазе у нашу земљу и остају ту зато што немају где.

"Показали смо да смо добар домаћин, али и да смо одговорни као комшије", поручио је министар. 

Према његовим речима, циљ је да се онима који имају право да затраже азил омогући да то право и остваре.

Министар Стефановић је навео да ће се српска полиција укључити и у заштиту македонско-грчке границе, а појачано ангажовање ће дефинисати заједничка радна група.

"Ако добро урадите заштиту границе Грчке према Македонији, урадили сте велики посао", објаснио је министар зашто је ангажовање на овом подручју од изузетног значаја и за нашу земљу у спречавању илегалних миграција.

Осврнувши се на тему злочина који чине мигранти, министар Стефановић је скренуо пажњу да је реч о тек неколико инцидената, најчешће ситних крађа, али да и поред тога полиција предузима све мере да не дође до ескалације.

"То што је Србија некоме дозволила да јој буде гост, не значи да он има право да злоупотреби наше гостопримство", навео је Стефановић.

Министар Шандор Пинтер похвалио је напоре Србије у решавању мигрантске кризе и истакао да је сарадња са српском полицијом на свим пољима, па и у заједничком сузбијању ирегуларних миграција, на високом нивоу.

Поред актуелне мигрантске кризе, министри унутрашњих послова разговарали су и о изазовима тероризма, а министар Стефановић је нагласио да смо упутили преговарачку позицију за Поглавље 24, као и да Република Србија испуњава обавезе из акционог плана, иако оно још није отворено. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи