Читај ми!

Продужен рок за пријаву имовине избеглих и прогнаних Срба

Пре два месеца Савез Срба из региона покренуо је акцију евидентирања одузете, уништене, оштећене имовине протераних и свих других оштећених грађана из Хрватске, Словеније и Босне и Херцеговине. Грађани могу да пријаве имовину преко сајта, а првобитни план је био да цео поступак траје до 15. марта, сада је продужен за крај јуна.

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта рекао је, гостујући у Дневнику РТС-а, да је веома важно да се грађани пријаве у што већем броју јер је то вероватно последња прилика да се евидентира отета и уништена имовина и да се нађе трајно решење.

"До сада имамо преко 2.000 пријава. Једна пријава подразумева једну породицу тако да је реч о око 8.000 људи", рекао је Линта. 

Ово није први пут да се позивају грађани да пријаве своју имовину. Савезно министарство правде је 1996. године урадило попис а после пет година је урађен и извештај. Међутим, он никада није преведен и послат на релевантне међународне адресе.

"Наш план је да по завршетку пописа уништене и отете имовине, тај документ преведемо на енглески језик и пошаљемо га на адресе институција као што су УН, Европска комисија, Савет Европе и друге како би се покренуо суштински дијалог са Сарајевом, Љубљаном и Загребом о овом проблему", рекао је Линта.

Према подацима којима располаже Савез Срба из региона, реч је о око пола милиона прогнаних Срба из Хрватске Босне и Хрецеговине током ратова деведесетих.

Осим избеглица, формулар на сајту (www.ssr.org.rs) могу да попуне и сви они који су у неком периоду боравили или радили у Хрватској, Босни и Херцеговини или Словенији и који су остварили нека права која су им касније одузета, као и они који су поседовали викендице или неку другу имовину која им је уништена или отета, рекао је за РТС Миодраг Линта.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи