Боемска историја између две реке

Илустрована историја београдских кафана, својеврсна енциклопедија боемског, пословног и друштвеног живота престонице представљена је у Дому омладине. Аутори су скромни, кажу да је књига мали допринос за будуће писце ако буду желели да се дохвате чињеница.

Како је настала "Касина", која се музика свирала у крчмама, али и зашто је на десет кућа у предратном Београду долазила једна кафана испричали су аутори Борис Белингар и Бошко Мијатовић.

"То није била само Скадарлија, нису били само Дарданели и Босфор, нити само боемија, већ су постојале кафане, и то већинским делом, у које је одлазио сасвим обичан свет", каже коаутор књиге Борис Белингар.

Пет година су спремали ово дело, проучавајући постанак кафана у Београду, ко је газдовао и како су добијале име. Најегзотичнији назив за то доба био је "Код Поцепаних гаћа".

Из кафана су излазили Турци, а улазила Европа, кроз музику, начин одевања.

"У 19. веку кафана је за Србе била све и свја. Ту су се одигравале позоришне представе, филмске представе, концерти", прича Белингар.

Поред кафана, аутори наводе и прве хотеле. Уз обиље фотографија, ова књига, слажу се они који су је прочитали, јединствен је водич кроз, пре свега, културну прошлост Београда.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи