Читај ми!

Полиција штити здравствене раднике

Током дежурства у Гинеколошко-акушерској клиници "Народни фронт" нападнут је гинеколог. Након тог инцидента, од сутра ће у свим здравственим установама бити полицијске патроле. То је резултат договора министара полиције и здравља.

Напад се догодио синоћ око 20 часова, у пријемној амбуланти, где се обавља и хитан пријем. Трудница, која би за недељу дана требало да се породи, тражила је да буде отпуштена из болнице. Када је дошла кући, супругу је рекла да су је избацили. Бесан, одмах је кренуо у "Народни фронт", где је насрнуо на дежурног лекара. Полиција је по позиву за два минута била у Фронту и привела нападача.

"Пацијенткиња је инсистирала да иде кући са клинике, уз сопствени захтев и на сопствени потпис, упозната је са могућим компликацијама, а супруг је дошао мало касније, љут зашто смо је пустили. Mи нисмо затвор, никог не можемо присилно да задржимо. Када је дошао и почео да ми прети, ја сам позвао полицију па он је почео да ме дави", објашњава гинеколог Томислав Пауновић.

Како наводи директорка ГАК "Народни фронт" др Снежана Ракић, клиника ће пооштрити мере обезбеђења.

"Мораћемо да будемо мало ригорознији према уласку и изласку из болнице. Oва клиника последњих 60 година 24 сата је отворена за пацијенте и за људе који желе да се едукују", наводи др Снежана Ракић.

Најновији напад на здравствене раднике још један је аларм за систем, друштво и државу. Обавештени су надлежни, а у клиници је хитно одржан састанак лекарског и сестринског колегијума и представника Министарства здравља.

"Тај проблем мора да се системски реши, у припреми је промена Кривичног законика, при чему ће се напад на здравствене раднике третирати као кривично дело у покушају. Мора да се ради на просвећивању пацијената, здравствени радници улажу рад и труд да помогну некоме коме је помоћ неопходна", сматра директорка ГАК "Народни фронт".

Због све учесталијих напада на лекаре, министарства здравља и полиције недавно су се договорила да полицијске патроле чешће обилазе здравствене установе, посебно оне које дежурају и ноћу. После јучерашњег напада одлучено је да у свакој установи дежура по један полицајац. Сутра ће се састати и Комисија за безбедност лекара коју је министар здравља формирао после убиства медицинске сестре у Шапцу.

Поред наведених мера, затражено је да се убрза доношење измењених законских одредби о овој области.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи