"Спутњик" прославио прву годину рада у Србији

Руски портал и радио "Спутњик" прославио је прву годину успешног рада у Србији у присуству председника Томислава Николића.

Свечаности у Народном позоришту присуствовао је и председник Републике Српске Милорад Додик и редитељ Емир Кустурица.

Кустурица је честитао рођендан Спутњику и "његовој породици", поручивши да је дивно имати могућност да се пореде информације.

Такође, Кустурица је подсетио да је после пада Берлинског зида завладао терор информација што је Србија најбоље осетила на својој кожи током деведесетих година прошлог века, с обзиром на то да је тада пласирана слика која не припада српског народу.

Чувени редитељ је истакао да је, на пример, једна енглеска телевизија када су у Жепи муслиманске оружане снаге извршиле покољ над Србима објавила да су то урадили Милошевићеви бојовници и да је као муслимане приказала Србе и њихове ожалошћене мајке.

Кустурица је навео да је једна француска телевизија пре неколико дана када су руски авиони у сарадњи са сиријским снагама напали конвој нафте којом је Исламска држава трговала преко Турске пустила снимак са објашњењем да су то урадили амерички ловци, додајући да се, да није било Спутњика, не би сазнало да су то били руски авиони.

Свечаности су присуствовали и амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин, министар за рад запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин и друге познате личности из политичког и јавног живота.

Главна и одговорна уредница Спутњика у Србији Љубинка Милинчић је рекла да је Спутњик почео да ради у Србији у тренутку када је настала потреба за неким другим погледом на свет насупрот једноумљу против којег се сви боримо.

Милинчић је нагласила да истина није увек црно-бела и да Спутњик, који је део медијске корпорације Росија севодња (Раша тудеј), спречава спуштање "гвоздене завесе" између Истока и Запада. Како каже, Спутњик је успео високо да се позиционира на медијској сцени Србије.

Заменик главног уредника медијске корпорације Росија севодња Сергеј Кочетков каже да пре годину дана нису могли ни да замисле да ће Спутњик бити тако популаран и захвалио на подршци руководству Србије.

"Србија је једина земља у којој нисмо имали никакве проблеме, на пример око регистрације, акредитације и слично, за разлику од других држава које се, иначе, хвале слободом говора", истакао је Кочетков.

Амбасадор Русије Чепурин је рекао новинарима да Спутњик има значајну улогу у Србији јер пружа другачију слику нашег познавања света.

Истиче и да Спутњик ради у врло тешким условима пошто расте притисак антируске пропаганде.

 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи