Читај ми!

Покренут поступак у предшколској установи на Палилули

Заштитник грађана града Београда Катарина Жежељ покренула је поступак ради утврђивања могућих незаконитости у раду одговорних лица у Предшколској установи "Бошко буха" - Палилула.

Како је саопштила градска Служба за информисање, предмет поступка биће рекламни материјал - летак који је ова установа штампала у циљу промоције садашње директорке Марине Костић, која се пријавила на конкурс за избор новог директора. У летку се, између осталог, налазе фотографије већег броја деце чији ликови су јасни и препознатљиви.

Уколико се у поступку контроле установи да одговорни у предшколској установи, пре свега директорка Костић, нису поштовали одредбе Закона о оглашавању РС ("Сл. гласник РС", бр. 79/2005 и 83/2014), имајући у виду значај очувања идентитета деце која могу бити злоупотребљена у било којој врсти рекламне кампање уколико се одрасли и одговрни оглуше о јасне законске норме, Заштитник ће размотрити не само давање препоруке надлежнима у Предшколској установи, већ и предлог оснивачу Установе, Скупшини града, да се директорка Марина Костић разреши са садашње функције.

Заштитник грађана не жели да се бави чињеницом да ли је примерено вођење рекламне кампање у току поступка за избор директора градске предшколске установе која не послује примарно по тржишним условима, додаје се у саопштењу.

Заштитник грађана Катарина Жежељ подсећа сва градска предузећа и установе да Закон о оглашавању Републике Србије недвосмилено пописује правила везана за коришћење лика, гласа или личног податка било ког грађанина. Лична добра, у које управо спада и фотографија неког лица могу бити коришћена искључиво уз пристанак особе која је фотографисана, односно о чијем личном добру је реч.

"Јасно је да се овај, не само законом прописан, већ и стандард коректости и поштовања других, мора примењивати са додатном пажњом када је реч о личним добрима деце као што је то случај са спорним летком директорке Костић који је дељен у Предшколској установи 'Бошко Буха' - Палилула. Закон о оглашавању експлицитно прописује неопходно одобрење законског заступника малолетника чија би се фоторафија евентулано корстила у сврху рекамирања", рекла је Катарина Жежељ.

Она је додала да је ван оквира етичког понашња неовлашћено коришћење личних добара деце у било каквим кампањама, посебно у јавном скетору.

Према њеним речима, девојчице и дечаци, чија лица се јасно препознају на летку "Да се подсетимо...", своје вртиће морају доживљавати као места где су заштићени, не само од повређивања или болести, већ и од непримерених манипулација одраслих који би личне кампање могли претпоставити њиховој потпуној заштити.

"Уколико се у поступку који је покренут испостави да је спорна фотографија у летку, којим директорка води кампању за свој поновни избор, објављења без пристанка родитеља или старатеља деце, сматраћу неопходним да упутим предлог оснивачу, Скупштини града Београда, да размотри да ли је такав директор достојан функције коју обавља", нагласила је Катарина Жежељ.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару