Читај ми!

Сеничић: Нове гаранције за путнике

Национална асоцијација туристичких агенција од ове године први пут путницима гарантује сигурност путовања, ако туристичка агенција пропадне или не обезбеди туристима одговарајући смештај, изјавио је директор те асоцијације Александар Сеничић.

Сеничић је агенцији Бета рекао да ће Јута у случају престанка рада агенције или неиспуњења програма путовања, у најкраћем могућем року гарантовати повраћај новца путницима који нису започели путовање.

"Ако агенција престане да ради пре кретања на пут, клијентима ће бити враћен новац у року од пет дана, а ако желе, моћи ће да изаберу путовање код неке друге агениције која је у том програму", рекао је Сеничић.

Како је објаснио, ако се деси да путници дођу на дестинацију, а да им агенција није обезбедила смештај, Јута ће им помоћи да пронађу смештај или да се врате у земљу, ако то желе.

У програм Јута гаранција путовања, како наводи, укључено је 150 агенција, које су испуниле потребне критеријуме и за које је процењено да су сигурне.

"Највећа предност овог додатног осигурања је то што ће у сезони у сваком тренутку на 350 до 370 дестинација бити 500 до 700 представника и моћи ћемо да реагујемо у тренутку", истакао је Сеничић и додао да је оваква врста осигурања јединствена не само на домаћем тржишту, већ и у окружењу и Европи.

Нагласио је да неће све агенције које су чланице Јута бити део овог програма и објаснио да ће оне које учествују имати истакнут заштићени знак "YУТА гаранција путовања" на пословницама, каталозима и сајтовима.

"Они који буду путовали са агенцијом која нема ово осигурање мораће да чекају исплату штете, као и до сада и да се надају да ће им држава помоћи уколико се деси нешто непредвиђено", навео је Сеничић и додао да се раније на повраћај новца чекало и по неколико месеци.

Навео је да ће путници моћи да се жале техничкој подршци Јуте телефоном који ће радити 24 сата, седам дана у недељи, а у року од пар сати Јута ће реаговати.

Сеничић је нагласио да овај вид осигурања не предвиђа никакве нове трошкове за путнике.

Објашњава и да је предност додатних гаранција то што ће агенције бити у обавези да свакодневно достављају податке о путницима, па ће се тачно знати који су туристи осигурани и где се налазе.

Раније се, према наводима директора Јуте, чекало да се путници сами јаве и данима се није знао број оштећених.

"Јута гаранција путовања ће се односити искључиво на немогућност плаћања доспелих обавеза у датом тренутку, а то значи да неће по том поступку на пример мењати гостима апартмане или примати жалбе туриста на храну и врсту превоза", објаснио је Сеничић и додао да ће овакве жалбе ићи редовним путем, кроз арбитражу Јута.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару